AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 10.10.2019 21:35 > 10.10 21:35

Grčka od NATO traži pojačane patrole u Egejskom moru

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je danas zatražio od NATO da pojača patrole u Egejskom moru posle pretnje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će više od tri miliona migranata pustiti u Evropu.

Micotakis je posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom novinarima rekao da će na samitu Severnoatlantske alijanse u decembru od saveznika tražiti da "pojačaju prisustvo u Egejskom moru sa više brodova". 

On se založio za "uvećanje misije NATO na jugu Egejskog mora da bi pokrila veliki deo pomorskih granica Grčke". 

Stoltenberg je obećao da će nastaviti da traži od saveznika da "povećaju brod brodova" ali i precizirao da je mandat patrola NATO da "deli informacije a ne da zaustavlja brodove" sa migrantima. 

"Za svaku promenu mandata je neophodan konsenzus", naveo je generalni sekretar NATO. Za konsenzus je potreban i pristanak Turske. 

Grčka je zabrinuta zbog pretnji turskog predsednika da će "poslati 3,6 miliona migranata" u Evropu, kao odgovor na evropske kritike turske ofanzive u severnoj Siriji. 

Pritisak na Grčku se neprestano povećava jer je ta zemlja prvi put od 2016. i sporazuma EU i Turske o migrantima ove godine postala glavna ulazna tačka u Evropu za migrante. Do septembra je više od 10.000 migranata stiglo na grčka ostrva. 

U Grčkoj se nalazi oko 70.000 migranata, od čega skoro 30.000 na pet egejskih ostrva u blizini Turske. 

Stoltenberg je priznao da je Grčka "na prvoj liniji fronta" i da ima "još mnogo posla".


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.