AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 14.10.2019 13:45 > 14.10 13:45

Apel UN zemljama Evrope da zaštite decu-izbeglice i migrante

Evropske zemlje moraju da intenziviraju napore da zaštite decu izbeglice i migrante koji u Evropi nalaze nebezbedan smeštaj i nemaju adekvatnu negu, apelovala je Agencija UN za izbeglice (UNHCR).Danas objavljen izveštaj UNHCR-a "Putevi očajnika" navodi da je oko 80.800 ljudi stiglo u Evropu preko Mediterana od januara do septembra 2019.

To je manje nego u istom periodu 2018. godine kada je stiglo 102.700 osoba. Više od četvrtine onih koji su došli su deca, mnoga bez pratnje roditelja.

"Ova deca su možda izbegla od sukoba, izgubila članove porodice, provela mesece, pa i godine daleko od kuće, a neka od njih su preživela zastrašujuće zlostavljanje tokom puta. No, njihova patnja ne prestaje na granici", rekla je Paskal Moro, direktorka Biroa UNHCR-a za Evropu.

Ona je navela da se širom Evrope, deca bez pratnje smeštaju u velike centre u kojima postoji minimalan nadzor i da bivaju izložena daljem zlostavljanju, nasilju i psihološkim pritiscima.

Većinu onih koji su došli preko Sredozemnog mora ove godine primila je Grčka više nego Španija, Italija, Malta i Kipar zajedno.

Do sada je više od 12.900 dece stiglo u Grčku preko mora, uključujući i blizu 2.100 dece bez pratnje ili odvojene u putu, od kojih su mnogi iz Avganistana, Sirije i drugih zemalja u kojima vladaju sukobi i nasilje. Uslovi u pretrpanim i nehigijenskim centrima na Egejskim ostrvima Grčke su izuzetno zabrinjavajući.

Grčke vlasti su najavile da će preduzeti mere da rasterete centre i ima pozitivnih modela dobre prakse koji se sprovode, uključujući i udomljavanje u zajednici. Međutim, prema podacima od kraja septembra, većina dece bez pratnje u Grčkoj i dalje je boravila u neadekvatnom smeštaju.

Uprkos brojnim pozitivnim koracima usmerenim na poboljšanje zaštite širom Evrope, izveštaj naglašava da su potrebni dodatni napori da bi se rešile neke od prepreka sa kojima se deca suočavaju. Neke od preporuka izveštaja su poziv evropskim zemljama da hitno obustave praksu imigracionog pritvora za decu, imenuju obučene staratelje ili socijalne radnike i da obezbede obrazovanje dece izbeglica i migranata.

U Srbiji su državni organi, uz pomoć UNHCR-a, značajno popravili položaj nepraćene dece zahvaljujući uspostavljanju sistema starateljstva.

Na osnovu projekta koji je osmislila UNHCR, a koji je testiran 2018, formirana je baza obučenih staratelja čiji se rad prati a koji će postati deo nacionalnog sistema 2020.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.