AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 26.10.2019 12:00 > 26.10 12:11

U Splitu konferencija o globalizaciji migracija i ksenofobiji u EU

Međunarodna naučna konferencija "Globalizacija migracija, antiimigrantske stranke i ksenofobija u EU" održava se danas u Splitu. Anđelko Milardović iz zagrebačkog Instituta za migracije i narodnosti izjavio je za novinare da je neizvesna mogućnost izmene migrantskih tokova na koje utiče i politička dinamika, te je pitanje kakav društveni haos može nastati na području Sredozemlja i Balkana.

Agencija HINA je prenela da je Milardović rekao da bi Hrvatska mogla doći težak položaj da, po novoj "podeli uloga", "mora da brani granice Evropske unije" što, kako je ukazao, "ne želi ni da zamisli" kako bi izgledalo.
Za antiimigrantsku politiku je rekao da je rezultat otvorenih konfliktnih linija u svetu: migracije-antiimigracije, globalizacija-antiglobalizacija, globalizacija-denacionalizacija, a da su u konfliktu migracija-antiimigracija kao odgovor nastale antiimigrantske stranke.

"Po prvi put u sociologiji politike, u političkoj nauci i u istoriji se pojavljuje taj tip političkih stranaka. Antiimigrantske stranke su deca 21. stoleća. Taj potpuno novi tip političkih stranaka je reakcija na globalizaciju migracija, reakcija na strah od moguće promene sociokulturnog identiteta pojedinih evropskih društava, promene identiteta Evrope, promene načina života i promene sistema vrednosti", rekao je Milardović.

Konferencija u splitu je početak međunarodnog naučnog projekta koji će trajati četiri godine pod naslovom "Globalizacija migracija, antiimigrantske stranke i ksenofobija".

Branka Likić Brborić sa švedskog Instituta za istraživanje etniciteta migracija i društva, rekla je prenela je HINA da su migracije potrebne svima u Europi, da je rad migranata potreban razvijenim zemljama.

Tako i pola miliona građana Hrvatske napušta svoju zemlju i nalazi posao u drugim zemljama što stvara "užasan demografski deficit, ali i deficit demokratije", rekla je Likić Brborić.

Za antiimigrantsku klimu u delu javnosti rekla je da je "dimna zavesa" iza koje se skriva neoliberarna reforma "države blagostanja" koja vodi ka siromaštvu i velikoj nejednakosti unutar i između država u Evropi i u svetu.

"To je najveći problem kojeg mi na neki način moramo regulisati i o tome razgovarati, a ne o migrantima i migraciji", smatra Likić Brborić.

Učesnici konferencije razgovaraće o globalizaciji migracija i globalnim migracijama, o migracijama, azilu i pitanju bezbednosti na području EU i Jugoistočne Evrope u kontekstu "društva rizika", o fenomenu antiimigrantskih stranaka i ksenofobije u EU, te o uticaju globalizacije migracija na evropska društva i države.

Organizatori konferencije su zagrebački Institut za migracije i narodnosti i splitski Filozofski fakultet, navela je HINA.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.