AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 19.11.2019 14:55 > 19.11 14:55

Komesarijat: U Srbiji trenutno boravi oko 4.200 migranata

Prema informacijama republičkog Komesarijata za izbeglice i migrante u Srbiji je trenutno registrovano 3.502 migranta koji su smešteni u ukupno 16 centara, a procenjuje se da van centara ima još oko 700 migranata, uglavnom u graničnim delovima zemlje ka Hrvatskoj i Madjarskoj gde čekaju da predju granicu.

Deo migranata, naročito porodice sa decom, se u rubnim područjima na granici sa Evropskom unijom nalazi i godinama, čekajući dozvolu da predju, budući da je sa madjarske strane i dalje na snazi restriktivno pravilo da se propušta samo jedna osoba dnevno radnim danima.

"To znači da ako Madjari u ponedeljak propuste porodicu od pet članova, da nikoga drugog neće propustiti te nedelje", navode iz Komesarijata.

Medju migrantima koji su registrovani u Srbiji najviše je državljana Avganistana, zatim Iraka, Irana, Sirije i Bangladeša.

I ove školske godine deca koja su smeštena u prihvatnim centrima mogu da pohadjaju nastavu sa vršnjacima iz Srbije, a takva nastava se ostvaruje u 13 škola širom Srbije, u devet lokalnih samouprava u kojima postoje prihvatni centri za migrante, dok je u Subotici nastava organizovana u samom prihvatnom centru.

Školskim programom je u ovom trenutku obuhvaćeno 184 dece iz prihvatnih centara, od čega 23 deteta pohadja predškolski program, a za svu decu je obezbedjen prevoz tamo gde je potrebno ili pratnja do škole.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migrante i dalje nema nikakvog interesovanje migranata za ostanak i traženje azila u Srbiji a njihov cilj je odlazak u razvijene zemlje zapadne Evrope.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.