AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 14.12.2019 16:15 > 14.12 16:15

UN zabrinute zbog opasnosti od zatvaranja migranata u Grčkoj


Radna grupa UN koja razmatra problem arbitrarnog pritvaranja, izrazila je zabrinutost posle nedavnog usvajanja zakona kojim se pooštravaju uslovi davanja azila u Grčkoj.

Zbog te izmene, smatraju stručnjaci, postoji rizik da se u Grčkoj "ugrozi princip izuzeća tražilace azila od pritvora".
Ta grupa je pozvala grčke vlasti da "odmah obustave praksu vraćanja migranata koji ilegalno predju reku Marica (Evros)", na kopnenoj granici s Turskom.

Po navodima te grupe UN, migranti koji dolaze preko reke upućeni su u zatvorene centre gde su izuzetno loši uslovi, i potom se vraćaju u susednu Tursku bez mogućnosti da u Grčkoj traže medjunarodnu zaštitu.

Stručnjaci su takodje osudili "neopravdani" pritvor maloletnika bez pratnje kao i dece "zbog grešaka u proceduri", izjavio je Li Tumi, član te radne grupe UN na konferenciji za novinare u petak u Atini.

Novi zakon o azilu mogao bi da dovede do uvodjenja restriktivnijih procedura koje mogu da kompromituju zakonski princip da se pritvor migranata odredjuju jedino u izuzetnim situacijama.

Grčka vlada je nedavno usvojila strože mere za migrante od pooštravanja uslova za davanje azila do projekta formiranja zatvorenih centara na ostrvima, kao i lišavanja pristupa zdravstvenim uslugama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.