AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 14.01.2020 21:05 > 14.01 21:05

IOM: Oko 1.000 migranata u pokušaju odlaska iz Libije vraćeno u zemlju


Gotovo 1.000 ljudi koji su pokušali da morem pobegnu iz Libije, vraćeno je od početka godine u tu zemlju razorenu sukobom, saopštila je danas Medjunarodna organizacija za migracije (International Organization for Migration IOM).

Organizacija je navela da je najmanje 953 migranta, medju kojima 136 žena i 85 dece, pronadjeno na Sredozemnom moru, a i da je veliki deo odveden u Tripoli.

Njih je pronašla libijska obalska straža koja je obučena za spasavanja migranata na moru, dodala je IOM navodeći da su migranti odvedeni u prihvatne centre.

U Libiji vlada haos posle svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera el Gadafija, 2011. godine.

Situacija u Libiji je dodatno pogoršana 4. aprila kada su snage komandanta samoproglašene libijske nacionalne vojske Kalife Haftara pokrenule ofanzivu na Tripoli, gde je sedište medjunarodno priznate vlade koju predvodi Fajez al Saradž.

U Libiji je pre nekoliko dana stupio prekid vatre uz posredovanje Rusije i Turske.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.