AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 29.01.2020 17:45 > 29.01 17:45

Grčka planira plutajuću graničnu barijeru kako bi zaustavila migrante


Vlada Grčke želi da plutajućim barijerama spreči migrante da sa obližnje obale Turske samovoljno dolaze do grčkih ostrva.


Po današnjim informacijama o nabavkama na veb stranici Vlade, Ministarstvo odbrane Grčke pozvalo je privatne ugovarače da u roku od tri meseca ponude plutajuće ograde dužine 2,7 kilometara. Nije objavljeno kada će i gde barijere biti postavljene.

Ponovni porast broja migranata i izbeglica koji su morem stigli do Lezbosa i drugih istočnih grčkih ostrva, prouzrokovao je ozbiljnu prenatrpanost u izbegličkim kampovima.

Plutajuća mrežna pregrada dizala bi se 50 sanitimetara iznad vode i imala bi signalna trepćuća svetla, navodi se u pozivu. Ministarstvo odbrane procenjuje da će projekat koštati 500.000 evra, što uključuje i četvorogodišnje održavanje.

U vladinom opisu se kaže da "plutajući sistem barijera" ne treba da bude po "vojnoj specifikaciji", već treba da ima "posebne osobine za obavljanje misije (pomorskih službi) pri upravljanju izbegličkom krizom".

"Ovaj ugovorni postupak sprovešće Ministarstvo odbrane ali za civilnu upotrebu po postupku za nabavku druge opreme za smeštaj migranata i izbeglica", rekao je vladin zvaničnik za AP.

Desničarska vlada Grčke koja je na vlasti šest meseci, obećavala je da će oštrije rešavati migrantsku krizu i planira da uspostavi pritvor za migrante kojima je odbijen azil i ubrza  njihovu deportaciju u Tursku.

Na osnovu sporazuma o migraciji EU i Turske iz 2016. godine, turskoj državi je obećano šest milijardi evra da bi pomogla zaustavljanje masovnog kretanja migranata ka Evropi.

Po podacima Agencije Ujedijenih nacija za izbeglice, blizu 60.000 migranata i izbeglica prešlo je na grčka ostrva prošle godine, što je skoro duplo više nego 2018. godine.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.