AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 13.02.2020 21:35 > 13.02 21:35

Sud u Strazburu oslobodio Španiju odgovornosti zbog odbijanja migranata

Evropski sud za ljudska prava danas je oslobodio Španiju odgovornosti iako je naložila "neposredni povratak" dva migranta, bez ikakve prethodne administrativne ili sudske procedure, iz njene enklave u Melilji, na severu Maroka.


Time je poništena prva odluka o tom slučaju doneta 2017. godine.

Tom neočekivanom odlukom je izmenjena praksa Suda čije je veće 3. oktobra 2017. godine dalo za pravo migrantima koji su podneli žalbu.

Po prvoj odluci, Španija je osudjena zbog kolektivnog vraćanja migranata.

U novoj odluci Sud navodi da "Španija ne može da bude odgovorna za odsustvo zakonskog postupka (migranata) u Melilji".

"Podnosioci žalbe (migranti) su se sami stavili u nezakonitu situaciju kad su 13. avgusta 2014. godine namerno pokušali da udju u Španiju tako što su prešli zaštitnu ogradu u Melilji na nedozvoljenim mestima usred grupe sa mnogo ljudi, koristeći efekat mase i silu", piše u saopštenju Glavnog veća Suda u Strazburu, čije su odluke konačne.

Dodaje se da su podnosioci žalbe odlučili da ne koriste zakonske kanale koji omogućavaju redovan ulazak na špansku teritoriju.

"Odsustvo pojedinačne odluke i neposredno vraćanje se opravdavaju činjenicom da oni (migranti) nisu koristili postojeće zvanične postupke ulaska i to je posledica njihovog sopstvenog ponašanja", dodaje se u tekstu.

Sud je zaključio da nisu prekršene odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Melilja i Seuta su dve španske enklave u Maroku. Svake godine nekoliko stotina ljudi pokušava da preskoči zaštitnu ogradu na granici i tako dodje na špansko tlo, da bi se potom dokopalo Evrope.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.