AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 21.02.2020 15:50 > 21.02 15:50

Dunja Mijatović: Savet Evrope poziva Italiju da prekine saradnju sa libijskom obalskom stražom

Savet Evrope traži od Italije da prekine saradnju sa libijskom obalskom stražom, rekavši da će se migranti, pokupljeni na moru i vraćeni u Libiju, suočiti sa ozbiljnim kršenjem njihovih ljudskih prava "u njenim bednim pritvorskim centrima".


Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović potvrdila je u pismu od 13. februara da je Italija predložila nove uslove za sporazum o migraciji iz 2017. godine sa Libijom koji sadrže više odredbi kojima se garantuje poštovanje prava migranata.

Medjutim, budući da nema naznaka da li će se ili kada te odredbe primeniti, Italija bi trebalo u potpunosti da obustavi svoju podršku libijskoj obalskoj straži, napisla je Mijatović.

Italijanski ministar spoljnih poslova Luidji Di Majo priznao je da "ima prostora za napredak" u skladu sa sporazumom iz 2017. godine, ali je insistirao da je angažman Italije sa libijskim vlastima spasio živote, pri čemu je broj smrtnih slučajeva duž centralne mediteranske rute opao sa procenjenih 2.853 u 2017. na 743 prošle godine.

"Brojke kao takve govore nam da moramo da nastavimo sa radom u tom pravcu, a ne da se udaljujemo od zemlje", napisao je u odgovoru 20. februara.

Razmenu pisama objavio je u petak kancelarija Dunje Mijatović.

Italija se godinama kritikuje na medjunarodnom novou zbog podrške libijskoj obalskoj straži, koja je uključivala pružanje patrolnih čamaca i obuku posada.

Udruženja za ljudska prava dokumentovala su rasprostranjene zloupotrebe u libijskim logorima nad migrantima-povratnicima, uključujući mučenje i silovanje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.