AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 28.02.2020 13:40 > 28.02 13:40

Evropska unija poziva Tursku da poštuje svoje obaveze oko migranata

Evropska unija poručila je Turskoj da očekuje da ona poštuje svoje obaveze preuzete prema sporazumu o migrantima zaključenom 2016. godine, rekao je danas portparol EU reagujući na izjavu visokog turskog zvaničnika o migrantima koji pokušavaju da stignu u Evropu.

"Sa našeg stanovišta sporazum se i dalje drži i očekujemo od Turske da poštuje svoje obaveze", rekao je portparol EU Peter Stano u dnevnom obraćanju novinarima, prenosi Frans pres.

Jedan visoki turski zvaničnik rekao je da Turska neće više sprečavati migrante koji pokušavaju da stignu u Evropu da prelaze granicu, posle pogibije najmanje 33 turska vojnika u regionu Idliba.

Pogibija 33 turska vojnika, najveće broja nastradalih u jednom danu od kada je Ankara prvi put intervenisala u sirijskom sukobu, znatno je povećala tenzije u toj oblasti.

To je najveća eskalacija u sukobu turskih snaga i sirijskih vladinih snaga koje vojno podržava Rusija i izaziva zabrinutost da bi moglo da preraste u opšti rat sa milionima sirijskih civila zarobljenim u sredini.

Predstavnici NATO-a sazvali su danas vanredni sastanak na zahtev Turske i desetine migranata počelo je da se skuplja na turskoj granici sa Grčkom i da traži da udje u Evropu, pošto je Turska rekla da više ne može da zadrži izbeglice.

Portparol turskog ministarstva spoljnih poslova upozorio je da bi kretanje migranata ka zapadu moglo da se nastavi ukoliko se situacija u Idlibu pogorša, ali je rekao da nema promene u turskoj migrantskoj politici, prenosi AP.

On je rekao da su neki tražioci azila i migranti u Turskoj, zabrinuti zbog razvoja situacije počeli da se kreću ka zapadnim granicama Turske i da bi taj rizik mogao da se poveća ukoliko se situacija pogorša.

Izbeglice su u medjuvremenu krenule ka kopnenoj granici sa Grčkom u kombijima i taksijima iz Istanbula. Desetine njih čekaju na turskoj strani granice ko Pazarkulea. Drugi su se uputili na tursku zapadnu obalu u pokušaju da stignu do grčkih ostrva.

Grčki policijski zvaničnik rekao je da se desetine ljudi okupilo na turskoj strani kopnene granice sa Grčkom i da viču da im se otvori granica.

Grčka policija i vojne granične patrole rasporedjene su na grčkoj strani da spreče prelaze migranata koji nemaju dozvolu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.