AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 27.03.2020 13:40 > 27.03 13:40

Beogradski centar za ljudska prava osudio protest u Deliblatu protiv migranata


Beogradski centar za ljudska prava osudio je protest gradjana Deliblata kod Kovina protiv najave Komesarijata za izbeglice i migracije da će grupa migranata biti smeštena u Školsko rekreativnom centru Čardak u paviljonskom kompleksu, u okviru Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara.

Ta organizacija je pozvala nadležne državne organe da se oglase povodom tog slučaja i apelovala na društvo u Srbiji da u "ovako teškoj situaciji" pokaže visok stepen solidarnosti i humanosti, kako medjusobno, tako i prema tražiocima azila i migrantima.

"Sa žaljenjem konstatujemo da se protest grupe meštana i blokada puta u Deliblatu dešava u sred pandemije korona virusa i rizika globlanih razmera, u trenucima kada je preko potrebna solidarnost, tolerancija, pomoć i podrška kako bi i Srbija i svet uspeli da se izbore sa tako ozbiljnim problemom koji je iz temelja uzdrmao čitav svet", navodi se u saopštenju.

Ocenili su da taj protest pokazuje koliko je visok stepen ksenofobije, netolerancije i diskriminacije u društvu u Srbiji i ističu da tražioci azila i migranti predstavljaju jednu od najugroženijih društvenih grupa u zemlji, te da će takav protest samo pojačati atmosferu mržnje i linča, koja se, kako navode, u poslednje vreme propagira prema migrantima.

"Reakcija nadležnih državnih organa, koja je po našem mišljenju izostala, morala je da bude brza i efikasna, naročito zbog činjenice da se usled pandemije korona virusa Srbija nalazi u vanrednom stanju koje ograničava slobodu kretanja i okupljanja zbog ugrožavanje zdravlja stanovništva", dodaje se u saopštenju.

Centar je naglasio da je u interesu javnog zdravlja da migranti i tražioci azila koji nemaju odobren boravak na privatnoj adresi, borave u centrima u nadležnosti Komesarijata za izbeglice i migracije koji je u obavezi da obezbedi sve neophodne uslove smeštaja.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.