AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 21.05.2020 12:55 > 21.05 12:55

Madjarska danas zatvara tranzitne zone za tražioce azila na granici sa Srbijom


Madjarska vlada je saopštila da danas zatvara tranzitne zone na granici sa Srbijom u kojima su migranti držani do donošenja odluke o njihovom zahtevu za azil.

Kabinet madjarskog premijera Viktora Orbana objavio je da će oko 280 tražilaca azila danas biti prebačeno u prihvatne centre u unutrašnjosti zemlje.
Orbanov šef kabineta Gergelji Guljaš kazao je da će oni koji žele da apliciraju za azil ubuduće morati da obrazlože zahtev u madjarskim diplomatskim misijama.

Odluka Orbanove vlade o zatvaranju tranzitnih zona usledila je posle prošlonedeljne presude Evropskog suda pravde da je držanje tražilaca azila u njima vid pritvora i da ne sme da traje duže od četiri nedelje.

Madjarska je duž granice sa Srbijom i Hrvatskom izgradila ogradu sa bodljikavom žicom, a kasnije i dve tranzitne zone na granici sa Srbijom, u vreme migrantske krize 2015. godine, kada je oko 400.000 ljudi prošlo kroz Madjarsku na putu ka Zapadnoj Evropi.

Mere su donete u okviru Orbanove sve strože antimigrantske politike.

Tranzitne zone izgradjene od kontejnera za prevoz robe često su kritikovale grupe za zaštitu ljudskih prava iz Madjarske i sveta.

One su se izmedju ostalog žalile što se tražioci azila u tranzitnim zonama, uključujući porodice s malom decom, drže u uslovima nalik zatvorskim, i zbog česte odluke da se hrana ne daje odraslim osobama čiji je zahtev za azil odbijen, a koje su ostale u tranzitnoj zoni do okončanja žalbenog postupka.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.