AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 25.06.2020 14:00 > 25.06 14:00

Madjarska prekršila evropsko pravo o azilu

Značajan deo madjarskog zakona o azilu krši pravo Evropske unije, saopštio je danas generalni advokat Evropskog suda pravde, posebno navodeći pritvaranje azilanata u zonama tranzita.

Evropski sud pravde, sa sedištem u Luksemburgu, je pre mesec danas doneo odluku da tražioci azila, koji su smešteni u kampu Roške, na granici sa Srbijom, moraju da budu oslobodjeni. Madjarska je potom najavila zatvaranje tih kontroverznih migrantskih kampova, koje je otvorila 2015.
Sud je ovog puta razmatrao madjarsko zakonodavstvo i ocenio da je on po pitanju prava na azil i vraćanja državljana trećih zemalja sa neregulisanim statusom u suprotnosti sa evropskim pravom.

Generalni advokat evropskog suda Prit Pikame je ocenio da "Madjarska u značajnom delu nacionalnog zakonodavstva nije ispunila obaveze koje proističu iz evropskog prava", navodi se u saopštenju.

Posebno se navodi "kršenje obaveze garantovanja efikasnog pristupa proceduri azila", kao i "kršenje proceduralnih garancija u vezi sa zahtevima za medjunarodnu zaštitu, nezakonito zatvaranje podnosilaca zahteva za ovu zaštitu u oblastima tranzita i ilegalno udaljavanje državljana trećih zemalja koji ilegalno borave".

Generalni advokat ukazuje i da Madjarska nije poštovala pravilo da tražioci medjunarodne zaštite ne mogu da ostanu u oblastima tranzita duže od četiri sedmice.

Generalni advokat je odbacio argument Madjarske da migrantska kriza 2015. godine može da opravda odstupanje od evropskih pravila, kako bi se održao javni red i očuvala unutrašnja bezbednost.

On takodje smatra da pritvaranje u tranzitnoj oblasti svih tražilaca medjunarodne zaštite predstavlja kršenje evropskog prava.

Granične "tranzitne zone" su centralna i kontroverzna karakteristika politike azila premijera Viktora Orbana, neprijateljske prema prihvatu izbeglica.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.