AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 07.07.2020 15:30 > 07.07 15:30

Iz Grčke se prebacuje 25 maloletnih migranata bez pratnje u Portugal

Grupa od 25 maloletnih migranata bez pratnje napustila je danas Grčku na putu za Portugal u okviru evropskog programa premeštaja 1.600 migrantske dece koja žive u Grčkoj, saopštili su grčki zvaničnici.

"Ovo premeštanje je novi napor u okviru našeg programa za podršku maloletnicima bez pratnje... od kojih će Portugal prihvatiti ukupno 500", rekao je pomoćnik ministra za zaštitu gradjana zadužen za migrantsku politiku, Jorgos Kumucakos, koji je decu otpratio na aerodromu u Atini.
U sredu će grupa od 25 mladih migranata bez pratnje biti prebačeno u Finsku, rekao je taj zvaničnik.

Ovaj evropski program koji je vlada dogovorila prošle godine počeo je sa primenom u aprilu sa premeštajem prve grupe od 12 dece u Luksemburg, posle čega je usledila druga grupa od 50 maloletnika koja je premeštena u Nemačku.

Program nazvan "No Child Alone" (Ni jedno dete samo) trba da zaštiti maloletne migrante bez pratnje od eksploatacije i kriminala.

Oko 5.200 takve dece bez pratnje koja je u Grčkoj, od kojih velika većina u nehigijenskim uslovima ili u smeštaju neprilagodjenom deci.

Nemačka, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Finska, Francuska, Irska, Litvanija, Srbija i Švajcarska odlučile su da učestvuju u tom dobrovoljnom programu preseljenja.

U januaru su se Grčka i Francuska dogovorile o premeštaju 400 tražilaca azila iz pretrpanih logora na grčkim ostrvima naspram Turske. Pored tih tražilaca azila, vlada u Atini je navela da će 350 maloletnika bez pratnje biti prebačeno u Francusku, od kojih će prva grupa od 50 dece napustiti Grčku u julu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.