AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 15.09.2020 14:40 > 15.09 14:40

Šarl Mišel: Potreban snažan odgovor EU na pitanje migranata

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uputio je danas iz Atine poziv na "pošten, snažan i efikasan odgovor" EU na pitanje migranata nakon nerazjašnjenog velikog požara u kampu Moria na grčkom ostrvu Lezbosu, nadomak granice Turske, preko koje migranti dolaze.

Šarl Mišel, koji će kasnije danas posetiti Lezbos kako bi "sopstvenim očima video" situaciju, pozvao je članice EU da se mobilišu po pitanju prijema izbeglica, davanja azila, ali i vezano za politiku povratka.
Ocenjujući da "pitanje migranata predstavlja izazov za EU", predsednik Evropskog saveta je pozvao na "nastavak debate do kraja meseca".

Evropska komisija treba da 23. septembra iznese svoj predlog za reformu migratorne politike EU.

"Nadam se da ćemo moći da operativno napredujemo", rekao je novinarima Mišel zajedno sa grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom koga je pohvalio za brzo pružanje odgovora na "brutalan dogadjaj", misleći na požar u izbegličkom kampu Moria na Lezbosu.

U kampu Moria, najvećem kampu u Evropi, u noći izmedju 8. i 9. septembra izbio je požar koji je ugrozio 12.000 migranata.

Grčke vlasti tvrde da su ga sami izazvali da bi bili premešteni na kopno, odakle bi nastavili putovanje ka zapadu Evrope.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.