AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 16.11.2020 13:15 > 16.11 13:15

NVO: Država da spreči širenje ksenofobije i mržnje prema migrantima u Srbiji

Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja pozvala je danas državne organe da "spreče širenje ksenofobije, diskriminacije i nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti" prema izbeglicama i migrantima koji trenutno borave na teritoriji Srbije.

U saopštenju povodom 16. novembra, Medjunarodnog dana tolerancije, ta nevladina organizacija je ocenila da je "ksenofobija utkana u praksama i ideologijama pripadnika ekstremno nacionalističkih formalnih i neformalnih grupa, pokreta i organizacija, poput "Narodnih patrola" i Levijatana".
Navodi se da su neke od "najrasprostranjenijih neistina u javnom prostoru da su izbeglice i migranti došli kako bi ilegalno i trajno naselili Srbiju, da su zemlje porekla napustili isključivo iz ekonomskih razloga a ne zbog progona i drugih opasnosti, da su sve izbeglice, pogotovo odrasli muškarci, skloni terorizmu i nasilju uprkos činjenici da je većina njih bila upravo žrtva nasilja, da predstavljaju pretnju za bezbednost lokalnog stanovništva i da im je najvažniji cilj da unište nacionalni identitet i srpsku kulturu".

"Sve navedene, ali i brojne druge predrasude i netačne informacije dovode do pojačanog osećaja iracionalnog straha kod lokalnog stanovništva, ali i do porasta zločina iz mržnje prema izbeglicama i migrantima. Uvereni smo da ćutanjem nadležnih organa ksenofobija izlazi iz okvira radikalnih politika i ulazi u sve pore društva stvarajući podele koje razaraju demokratske vrednosti kao što su poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava", piše u saopštenju.

Koaliciju za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja osnovali su Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Centar za kriznu politiku i reagovanje (CRPC), Danski savet za izbeglice (DRC) i organizacija Indigo.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.