AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 12.01.2021 19:00 > 12.01 19:00

U tuči u prenatrpanom migrantskom kampu na Kipru povredjeno 25

Dvadeset pet migranata povredjeno je u velikoj tuči Sirijaca i državljana nekoliko afričkih zemalja u prenatrpanom migrantskom prihvatnom kampu kod glavnog grada Kipra, Nikozije, javili su danas zvaničnici. 

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Lozios Majkl rekao je za AP da je 25 migranata zadobilo manje povrede i da su se vratili u kamp posle zbrinjavanja u prvoj pomoći u Opštoj bolnici u Nikoziji. 
Rekao je da su razbijeni prozori, uništeni kreveti i druga oprema i da je znatno oštećn deo ograde oko kampa u sedmosatnom okršaju koji je zaustavljen tek dolaskom interventne policije. 

Policijski istražitelji još pokušavaju da utvrde uzrok tuče ali veruje se da je počela sa malim brojem ljudi i da je broj uključenih brzo porastao. 

Prema rečima portparola oko 1.500 migranata smešteno je u tom kampu sa kapacitetom za 1.000, a 600 njih je u karantinu u skladu sa zdravstvenim merama vezanim za korona virus. 

On je rekao da u Kipar dnevno stižu male grupe migranata uglavnom iz Turske, koja je udaljena 80 kilometara i najbliža je. Većina ulazi na ostrvo preko odvojenog turskog dela Kipra na severu, prelazi porpoznu tampon zonu koju kontrolišu UN, i ulaze u medjunarodno priznati južni deo Kipra koji je član EU, gde traže azil. 

Mnogi od migranata koji stižu su Sirijci. Portparol je rekao da je četvrtina od 7.000 migranata koji su zatražili azil prošle godine iz Sirije. 

On je rekao da Kipar sa oko 900.000 stanovnika ne može da izadje na kraj sa stalnim prilivom migranata. Po njegovim rečima Turska je iza organizovane kampanje da se promeni demografska priroda Kipra slanjem migranata. 

Većina migranata koji stižu su neoženjeni muškarci koje proveravaju medjunarodne policijske agencije za moguće veze sa ekstremističkim grupama. Majkl je rekao da je prema najnovijim podacima sedam osoba za koje se sumnja da imaju takve veze drže u odvojenom bezbednijem kampu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.