AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 27.01.2021 22:50 > 27.01 22:50

Fronteks obustavlja aktivnosti u Madjarskoj zbog nepromenjenog odnosa prema migrantima


Agencija EU za kontrolu granica Fronteks saopštila je danas da obustavlja aktivnosti u Madjarskoj jer vlada u Budimpešti nije postupila po presudi Evropskog suda pravde (ECJ) povodom odnosa prema migrantima.

Portparol Fronteksa Kris Borovski rekao je Asošiejted presu da je agencija donela takvu odluku nakon što Madjarska nije primenila presudu ECJ iz decembra u kojoj stoji da Budimpešta nije ispunila obaveze iz zakona EU da obezbedi medjunarodnu zaštitu tražiocima azila.
Sud je tada naveo i da su madjarske vlasti nastavile da potiskuju migrante sa granice u Srbiju, čime su prekršile propise EU koji od države članice zahtevaju da prihvate i razmotre zahteve za azil.

Primena presude znači da Budimpešta počne da prihvata zahteve za azil i da dozvoli migrantima da ostanu u Madjarskoj do donošenja odluke o tim zahtevima, kao i da prestane s praksom da ljude na granici potiskuje u Srbiju.

Borovski je rekao da Fronteks posle procene situacije "nije imao mnogo izbora osim da obustavi operaciju u Madjarskoj".

Koliko dugo će aktivnosti Fronteksa u Madjarskoj biti obustavljene zavisi od spremnosti Vlade Viktora Orbana da primeni presudu ECJ, rekao je Borovski.

Dodao je da pre povratka snaga Fronteksa Evropska komisija mora da zaključi da je Madjarska primenila presudu.

Kada su migranti 2014. godine masovno krenuli ka Evropi, pre svega bežeći od rata u Siriji, Madjarska je bila na popularnoj ruti ka Zapadnoj Evropi.

Fronteks je tada poslao policajce, vozila i opremu za nadzor da pomogne Madjarskoj u obezbedjenju granica i otkrivanju falsifikovanih dokumenata, ukardenih kola i drugih ilegalnih predmeta.

Madjarska vlada je zauzela tvrd pristup prema migrantima, a premijer Orban stavlja to pitanje u središte politike od 2015. godine, snažno odbijajući da postupi u skladu s politikama EU, čiji je cilj da teret prihvata migranata i izbeglica ravnomernije rasporedi medju članicama.

Madjarski helsinški komitet je pozvao Fronteks da povuče snage iz Madjarske, navodeći da agencija ostankom u Madjarskoj postaje saučesnik u sprovodjenju nezakonitih imigracionih politika vlade u Budimpešti, navodi Asošiejted pres.

Orban često navodi da Brisel pokušava da primora Madjarsku da prihvati veliki broj migranata i predstavlja sebe kao branioca evropske civilizacije i hrišćanske kulture zbog antimigrantskih politika.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.