AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 10.04.2021 14:30 > 10.04 14:50

Jedan migrant ubijen, dva povredjena u oružanom napadu u Libiji

Jedna osoba je ubijena, a dve su povredjene u oružanom napadu u centru za presretnute migrante u glavnom gradu Libije, saopštila je danas humanitarna organizacija Lekari bez granica.

To nasilje je ponovo skrenulo pažnju na opasnosti sa kojima se ranjiva populacija migranata suočava u Libiji, zemlji razorenoj gradjanskim ratom.

Okolnosti u vezi sa oružanim napadom koji se dogodio u četvrtak nisu poznate, a vlasti su, prema navodima Lekara bez granica, otvorile istragu.

Incident se dogodio u prepunom centru Al-Mabani u Tripoliju, u kojem vlasti drže oko 1.500 migranata koje je obalska straža presrela na putu ka Evropi.

Ove godine je više od 6.000 migranata presretnuto na Sredozemnom moru dok su pokušavali da pobegnu iz Libije u Evropu.

Lekari bez granica navode da su prethodnih nedelja sve veće tenzije u institucijama za smeštaj izbeglica i migranata, medju kojima su žene, deca i maloletnici bez pratnje.

Posle višegodišnjeg haosa u zemlji, započetog nakon što je tokom pobune 2011. godine svrgnut i ubijen dugogodišnji lider zemlje Moamer Gadafi, Libija je postala glavna tranzitna tačka za migrante koji beže od rata i bede u Africi i na Bliskom istoku.

Krijumčari često prevoze očajne porodice migranata loše opremljenim gumenim čamcima, krajnje nebezbednim za plovidbu Sredozemnim morem.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.