AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 30.04.2021 14:10 > 30.04 14:16

UN: Libijske vlasti presrele 125 dece u Sredozemnom moru


Libijske vlasti presrele su 125 dece medju migrantima ove nedelje u vodama Sredozemnog mora a većina njih je odvedena u pritvorske centre, saopštila je danas agencija Ujedinjenih nacija za zaštitu dece Unicef.

Medju decom koja beže od rata i siromaštva opasnom pomorskom rutom do Evrope, bilo je i 114 maloletnika bez pratnje, dodao je Unicef u saopštenju.

Većina spašenih se odvodi u prenatrpane pritvorske centre u Libiji u kojima su veoma loši higijenski uslovi i gde nema zdravstvene zaštite, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da je skoro 1.100 dece nalazi u tim centrima.

Unicef je pozvao libijske vlasti da oslobode svu decu i ukinu imigracioni pritvor.

Posle višegodišnjeg haosa u zemlji, koji je počeo posle pobune 2011. godine kada je svrgnut i ubijen dugogodišnji lider Moamer Gadafi, Libija je postala glavna tranzitna tačka za migrante koji beže od rata i bede u Africi i na Bliskom istoku.

"Centralno Sredozemlje je i dalje jedan od najsmrtonosnijih i najopasnijih puteva za migrante na svetu" naveo je Unicef, dodajući da se najmanje 350 ljudi, uključujući decu i žene, utopilo ili nestalo u Mediteranu od januara.

Prošle nedelje najmanje 130 migranata utopilo se kod libijske obale kada su se prevrnuli čamci kojima su krenuli put Evrope.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.