AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 04.08.2021 19:50 > 04.08 19:50

Crveni krst: Odluka Litvanije da blokira migrante protivna medjunarodnom pravu


Crveni krst je danas upozorio da odluka litvanske vlade da vraća migrante sa granice sa Belorusijom nije u skladu sa medjunarodnim pravom.

"Nasilna vraćanja (pushbacks) ljudi koji traže azil nisu u skladu sa Ženevskom konvencijom o statusu izbeglica, Poveljom EU o osnovnim ljudskim pravima i drugim instrumentima za zaštitu ljudskih prava", rekao je za AP direktor litvanskog Crvenog krsta Egle Samuchovaite.
Litvanske vlasti naredile su juče graničnoj policiji da, makar i na silu, odvraćaju migrante od prelaženja granice iz Belorusije.

Broj migranata sa Bliskog istoka, pre svega iz Iraka, koji prelaze granicu povećao se nakon napetosti izmedju beloruskih vlasti i Evropske unije.

Litvanske vlasti kažu da je to "osveta" predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka Evropskoj uniji koja mu je uvela sankcije zbog hapšenja beloruskog aktiviste.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije objavilo je snimak iz helikoptera na kom se vidi da beloruska granična policija svojim vozilima do granice dovodi migrante.

Litvanija, članica EU, tvrdi da ima pravo da sprečava nelegalne migracije, a nevladine organizacije su osudile takav stav i navele da je svaka država u obavezi da zaštiti ugrožene ljude.

Ove godine iz Belorusije u Litvaniju je ušlo 4.090 migranata, najviše Iračana.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.