AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 20.08.2021 12:45 > 20.08 12:45

UNHCR: U Srbiji 1.177 izbeglica iz Avganistana, ne očekuje se povećani dolazak

Od početka godine u Srbiju su ušla 2.874 državljanina Avganistana a trenutno je u 13 centara smešteno 1.177 izbeglica iz te zemlje, saopštila je danas kancelarija UNHCR u Srbiji.

Kako je navela predstavnica te organizacije u Srbiji Frančeska Boneli, nije bilo veće učestalosti dolazaka Avganistanaca od kad su talibani preuzeli vlast u toj zemlji posle višenedeljne ofanzive protiv vladinih snaga.
"Naši timovi na terenu u Preševu i Beogradu pomno prate kretanja u regionu. U ovom trenutku ne primećujemo veću učestalost dolazaka državljana Avganistana, trend je stabilan, kao i u proteklim mesecima. Trenutno se ne očekuje povećani dolazak avganistanskih izbeglica u Srbiju, imajući u vidu da je kriza najvećim delom unutar zemlje", navela je predstavnica UNHCR.

Dodala je da je od ukupnog broja Avganistanaca koji su od početka godine ušli u Srbiju, oko 600 dece, uglavnom dečaka bez pratnje kojima je kako je navela, potrebna posebna zaštita.

Iz UNHCR su naveli i da od početka godine do danas nije bilo masovnih kretanja avganistanskih izbeglica preko medjunarodnih granica.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.