AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 03.09.2021 17:25 > 03.09 17:25

Savet Evrope poziva Grčku da odustane od teških kazni za spasioce migranata


Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je danas parlament Grčke da odustane od uvodjenja teških kazni za nevladine organizacije koje učestvuju u nezakonitim operacijama spasavanja migranata na moru.

Mijatović je pozvala grčke poslanike da ne usvoje predlog zakona koji je Vlada poslala u parlament, navodeći da bi izmene "ozbiljno ugrozile" aktivnosti nevladinih organizacija na spasavanju života.
"Organizacije civilnog društva imaju važnu ulogu u zaštiti prava izbeglica, tražilaca azila i migranata, a važnu ulogu igraju i u prijavljivanju i dokumentovanju nasilja graničara nad migrantima ili drugih kršenja ljudskih prava", rekla je Mijatović.

Predlog zakona o kojem traje rasprava u parlamentu predvidja zatvorsku kaznu do godinu dana i novčanu od 1.000 evra za pripadnike humanitarnih organizacija koji učestvuju u spasavanju migranata bez dozvole obalske straže. Za nevladine organizacije su predvidjene dodatne kazne.

Predlog zakona ima za cilj i da olakša i ubrza proces deportacije.

Grčka vlada desnog centra, formirana pre dve godine, pooštrila je granične kontrole, a nedavno je obećala dodatna ograničenja kao odgovor na krizu u Avganistanu. Vlada je nedavno produžila zid na granici sa Turskom, duž koje je instalirala opremu za video nadzor.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.