AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 14.09.2021 16:00 > 14.09 16:00

Erdogan: Turska nema kapacitet za prihvat novog talasa migranata

Turska nema kapacitet za prihvat novog mogućeg talasa migranata iz Avganistana, izjavio je danas predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan.

On je u telefonskom razgovoru sa nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom rekao da bi Nemačka i druge zemlje Evropske unije trebalo da pomognu susedima Avganistana jer "nose breme avganistanske migracije".
Turska je trenutno zemlja sa najviše prihvaćenih migranata, uključujući 3,7 miliona Sirijaca. Vlasti te zemlje zabrinute su zbog mogućeg novog priliva migranata koji beže iz Avganistana od talibana.

U Turskoj raste netrpeljivost stanovnika prema migrantima jer se država nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, koja je pogoršana tokom epidemije korona virusa, uključujući visoku stopu nezaposlenosti.

"Predsednik Erdogan je podvukao da Turska nema kapacitet da podnese teret nove migracije", navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Erdogan je dodao da niko ne želi da se opet dogodi scenario sličan onom iz 2015. godine kada je više stotina hiljada izbeglica preko Turske bežalo od rata u Siriji ka zapadnim zemljama.

EU i Turska su 2016. potpisale sporazum prema kojem je Turska dužna da zadrži migrante i spreči ih da krenu ka zapadnoj Evropi, a za uzvrat turski gradjani su dobili mogućnost bezviznih putovanja i značajnu finansijsku podršku Unije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.