AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 19.10.2021 22:05 > 19.10 22:05

Nemačka ponudila Poljskoj jačanje zajedničkih patrola zbog migranata

Nemačka je predložila Poljskoj jačanje zajedničkih patrola na granici izmedju dve zemlje da bi se suočili sa rastućim brojem ilegalnih migranata koji tu stižu preko Belorusije.

Prisustvo graničnih snaga treba "osetno" da bude povećano, ocenio je nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (Seehofer) u pismu poljskom kolegi Marijušu Kaminskom u koje je agencija Frans pres imala danas uvid.
Zehofer je rekao da je "zabrinut" zbog porasta priliva migranata posebno sa Bliskog istoka koji dolaze preko Belorusije i stižu u Poljsku i zatim u Nemačku.

Predložio je da se poveća udeo saveznih nemačkih policijskih snaga koji učestvuju u zajedničkim patrolama da bi ostavio poljskim snagama da se usmere na migrante koji prelaze granicu direktno iz Belorusije.

Zehofer je takodje predložio da se u pomoć pozove evropska agencija za zaštitu granica Fronteks.

Prema podacima nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova objavljenih u ponedeljak, oko 4.500 ljudi ilegalno je prešlo granicu izmedju Poljske i Nemačke od avgusta.

EU optužuje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da dovodi migrante sa Bliskog istoka i iz Afrike u Minsk i zatim da im dozvoljava da predju granice Litvanije, Letonije i Poljske kao odgovor na ekonomske i pojedinačne sankcije EU protiv Belorusije.

Masovni dolazak migranata koji ilegalno prelaze istočnu granicu EU sa Rusijom zatekao je te zemlje, koje nisu navikle da se nose sa velikim naletom migranata.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.