AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 17.11.2021 12:00 > 17.11 12:18

NVO: Madjarske vlasti vraćaju u Srbiju migrante koji u njoj nikada nisu bili

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je danas da im se za pravni savet obratila mlada žena iz Konga "koju su madjarske vlasti krajem septembra 2021. godine nezakonito proterale u Srbiju u kojoj nikada nije bila", kao i da je u prethodnom periodu bilo više takvih slučajeva.

U saopštenju se navodi da je u pitanju "višegodišnja opasna praksa koja dodatno remeti, već vrlo složene, migracione tokove na Balkanu".
"Centar se sve češće susreće sa stranim državljanima koji tvrde da su ih madjarske vlasti proterale u Srbiju mimo svake zakonske procedure i medjunarodnijh propisa. Reč je osobama koje prethodno nikad nisu bile u Srbiji, a u Madjarskoj su se zatekli kao tražioci azila, izbeglice ili stranci bez regulisanog pravnog statusa", piše u saopštenju.

Centar navodi da je pravno savetovao i zastupao desetine onih koji su doživeli takvu sudbinu, a medju njima i državljane Jamajke, Iraka, Moldavije, Avganistana, Gabona i drugih država.

"U navedenim slučajevima proterivanje je sprovedeno uglavnom pod okriljem noći, bez opravdanog osnova i upućivanja obaveštenja nadležnim organim Srbije. Ovakva opasna praksa koja pored toga što je nezakonita i predstavlja kršenje ljudskih prava osoba koje se proteruju, ugrožava i upravljanje granicama Srbije i dobrosusedske odnose", navodi Beogradski centar za ljudska prava.

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.