AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 15.11.2022 19:05 > 15.11 19:05

Francuska će proterati 44 migranta sa broda Oušen Vajking


Francuska će u zemlje porekla vratiti 44 od 234 migranata iskrcanih u francusku luku u Tulonu sa humanitarnog broda "Oušen Vajking" (Ocean Viking), rekao je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.Za njih 44 odbijeni su zahtevi za azil i biće vraćeni u svoje zemlje čim to dozvoli njihovo zdravstveno stanje, rekao je ministar.

Oko tih migranata i koja zemlja će ih prihvatiti vodio se diplomatski spor izmedju Pariza i Rima posle njihovog spasavanja u Sredozemlju.
Pošto su iskrcani u vojnu luku na jugu Francuske, migranti su prebačeni u mesto Jer gde je centar za odmor pretvoren u zatvorenu medjunarodnu "zonu čekanja" odakle ne mogu da izadju.

Francuska kancelarija za zaštitu izbeglica i apatrida zadužena je da sprovede prvu procenu njihovih zahteva i da odluči da li migranti imaju osnova da budu primljeni na francusku teritoriju i da li da podnesu zahtev za azil.

Osobe za koje se proceni da nemaju to pravo, biće vraćene u svoje zemlje porekla čim to njihovo zdravstveno stanje dozvoli, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Ministar je rekao da je juče već kontaktirao sa svojim stranim kolegama da bi migranti mogli da budu poslati u zemlje svog porekla u najkraćem mogućem roku što on očekuje za dvadesetak dana.

Nije rekao koje su nacionalnosti te osobe.

Od 234 migranata koje je humanitarni brod spasao, 44 su maloletnici, a 60 mogranata može da traži azil jer su iz Sirije, Sudana i Eritreje, rekao je Darmanen. Dve trećine migranata treba da se premesti u jedanaest drugih evropskih zemalja, podsetio je ministar.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.