AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 15.11.2022 19:50 > 15.11 19:50

Albanski premijer: Pogrešno od Velike Britanije što okrivljuje Albaniju zbog migranata

Albanski premijer Edi Rama rekao je danas da Velika Britanija sprovodi "proračunat  napad" na njegovu zemlju time što je optužuje za povećanje broja migranata koji dolaze preko Lamanša.

On je rekao da nova britanska vlada koristi Albance kao "žrtveno jagnje" zato što je sama skrenula u "ćorsokak sa svojom novom politikom koja je rezultat Bregzita".
Vlada Velike Britanije kaže da je ove godine zabeležila rekordan broj od više od 400.000 migranata koji su prešli Lamanš u malim čamcima, a gotovo trećina su Albanci.

Velika Britanija i Francuska su juče juče potpisale sporazum o više policijskih patrola na obalama severne Francuske da bi se sprečili migranti da prelaze Lamanš.

Britanske vlasti optužuju albanske bande da "zloupotrebljavaju" britanski sistem azila.

Džed Meken, menadžer za obaveštajna pitanja u Nacionalnoj agenciji za kriminal, rekao je da bande iz Albanije dovode radnu snagu za ilegalne plantaže marihuane.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman opisala je dolazak migranata kao "invaziju" na južnu obalu Vellike Britanije, čime je izazvala kritike u zemlji i inostranstvu.

Rama je osudio njene reči kao "ludi narativ" i pokušaj da se prikrije neuspešnost nritanske granične policije.

"Činjenica da nije bilo izvinjenja pokazuje da je to bio proračunat napad", dodao je Rama danas.

On je rekao da bi vizna liberalizacija pomogla da se smanji broj ljudi koji dolaze ilegalno, ali da je politika britanske vlade "potpuno suprotna".

"Britanska vlada je krenula u ćorsokak svojom novom politikom koja je rezultat Bregzita", rekao je Rama novinarima.

Prošle nedelje je kabinet britanskog premijera Rišija Sunaka saopštio da je Velika Britanija "izuzetno zahvalna" zbog saradnje Albanije u upravljanju migracijama.

Sunak je opisao migrantsku krizu kao "ozbiljan problem koji se pvećava". On je priznao da "nije dovoljno" procesuirano zahteva za azil ali da njegova konzervativna vlada "savladava situaciju".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.