AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 05.01.2023 23:40 > 05.01 23:40

Interpol: 'Najtraženiji trgovac ljudima na svetu' uhapšen u Sudanu


Jedan državljanin Eritreje, opisan kao jedan od "najtraženijih trgovaca ljudima u svetu", uhapšen je u Sudanu posle međunarodne potrage koju su predvodili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), saopštio je danas Interpol.

Kidane Zekarias Habtemariam optužen je da predvodi bandu koja otima, iznudjuje i ubija istočnoafričke migrante koji pokušavaju da predju Sredozemno more iz Libije ka Evropi, navodi se u saopštenju.
Uhapšen je u nedelju u "velikoj medjunarodnoj policijskoj operaciji koju su vodili Ujedinjeni Arapski Emirati, na osnovu informacija podeljenih preko Interpola", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova UAE.

UAE su pomno pratile Habtemariamovu bandu i njegove rodjake, otkrivši obrasce pranja novca koji su ih odveli u Sudan.

Interpol je Habtemariamove aktivnosti pratio još od 2019. godine.

Holandske vlasti optužile su ga ranije da vodi kamp u Libiji s hiljadama migranata.

Libija je poslednjih godina postala dominantna tranzitna tačka za migrante koji preko Sredozemnog mora beže iz Afrike u Evropu.

Koristeći političku i ekonomsku krizu u Libiji, trgovci ljudima tamo dovode migrante i u pretrpanim i nebezbednim čamcima i brodovima ih šalju ka Evropi.

Po objavi ministra unutrašnjih poslova UAE, Saeda Abdulaha al Suvaidija na Tviteru, operacija je trajala devet meseci i bile su uključene holandske, etiopske i sudanske vlasti.

"Zahvaljujući profesionalizmu i posvećenosti naših policajaca, najtraženiji trgovac ljudima na svetu više neće moći da čini zlodela", naveo je Al Suvaidi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.