AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 13.01.2023 12:25 > 13.01 12:25

Broj migranata koji ulaze u Evropu dostigao na šestogodišnjem maksimumu


Oko 330.000 migranata pokušalo je prošle godine da bez dozvole udje u Evropsku uniju što je najveći broj od 2016. godine, saopštila je danas služba EU Fronteks, zadužena za kopnene i pomorske granice.

Polovina migranata pokušala je prošle godine da do EU stigne kopnom kroz Zapadni Balkan, saopštila je agencija.
Sirijci, Avganistanci i Tunižani učinili su oko 47 odsto ukupnog broja svih sprečenih pokušaja prelaska granica EU.

Fronteks je saopštio da su više od 80 odsto pokušaja učinili muškarci.

Osobe koje dolaze na granice Evrope i podnose zahtev za azil imaju veće šanse da im se dozvoli ulazak, dok su uglavnom odbijeni oni koji dolaze bez vize u potrazi za poslom i boljim životom.

Članice EU se i dalje spore oko toga ko treba da preuzme odgovornost za ljude koji neovlašćeno dolaze i da li njihovi susedi i partneri treba da budu u obavezi da pomognu. Pokušaji da se reformiše sistem azila EU su postigli mali napredak.

Najnoviji podaci Fronteksa ne uključuju skoro 13 miliona ukrajinskih izbeglica koje su prebrojane na spoljnim granicama EU od februara do decembra. Uvedene su posebne hitne mere kako bi se Ukrajincima olakšao ulazak i pomoglu da nađu smeštaj, obuku i kratkoročne poslove.

Broj ljudi koji loše opremljenim i često preopterećenim čamcima i gumenjacima putuju Sredozemnim morem nastavio je da raste prošle godine. Fronteks je saopštio da je zabeleženo više od 100.000 pokušaja prelaska mora, što je oko 50 odsto više nego 2021.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.