AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 13.01.2023 17:15 > 13.01 17:55

Grčki sud obustavio sudjenje protiv 24 humanitarna radnika zbog špijunaže, drugi postupak u toku

  • FOTO: Panagiotis Balaskas
  • FOTO: Panagiotis Balaskas
  • FOTO: Panagiotis Balaskas
  • FOTO: Panagiotis Balaskas

Sud na grčkom ostrvu Lezbosu je danas obustavio postupak protiv 24 humanitarna radnika na tom ostrvu, otužena za špijunažu čime je okončano sporno suđenje koje su kritikovale UN i nevladine organizacije koje osuđuju optuživanje dobrvoljaca koji pomažu imigrantima.

Sud u Mitiliniju, najvećem gradu tog ostrva u Egejskom moru, saopštio je da je odluku doneo zbog proceduralnih nedostataka.

Međutim, u Grčkoj je još u toku drugi postupak protiv istih humanitarnih radnika zbog krijumčarenja migranata, pranja novca i prevare.

"Ovo nije pravda! Pravda bi bila da smo oslobođeni!", rekao je Šon Bajnder, jedan od glavnih optuženih.

Dobrovoljci koji su bili optuženi, pomagali su migrantima na Lezbosu, ​​jednoj od glavnih ulaznih tačaka za izbeglice u Evropu, gde su stotine hiljada hrlile od 2015. godine, bežeći posebno od sukoba na Bliskom istoku.

Među optuženima je i mlada Sirijka Sara Mardini, koja je sa svojom sestrom, olimpijskom plivačicom Jusrom, inspirisala film Netfliksa o njihovom bekstvu u Evropu. Ona se kao izbeglica u Berlinu posle odiseje od Damaska do Nemačke 2015. sa sestrom, vratila u Grčku kao volonterka NVO ERCI.

Uhapšena 2018. godine, provela je tri meseca u zatvoru pre no što je puštena uz kauciju. Ona danas nije bila u sudnici, a nije mogla da prisustvuje ni početku suđenja u novembru 2021. zbog zabrane ulaska u Grčku.

Kancelarija Visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija ranije je tražila od grčkog pravosuđa da odustane od svih optužbi protiv humanitaraca, Evropski parlament je sudjenje predstavio kao "najveći slučaj kriminalizacije solidarnosti u Evropi", a  Amnesti internešenel ga je nazvala "farsom".

Nevladina organizacija "Hjuman Rajts voč" (HRW) je kritikovala krivično gonjenje jer je pokrenuto na osnovu policijskih izveštaja koji sadrže činjenične greške.

U Strazburu, Savet Evrope je kritikovao "neprijateljsko okruženje" u Grčkoj prema braniocima ljudskih prava. "Pozivam grčke vlasti da obezbede da zaštitnici ljudskih prava mogu da rade u potpunoj bezbednosti i slobodi", rekla je poverenica te organizacije za ljudska prava Dunja Mijatović.

Krivični postupak protiv humanitaraca, pokrenut 2018, doveo je do toga da je većina nevladinih organizacija za spasavanje migranata prestala sa svojim aktivnostima na moru u Grčkoj.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.