AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 21.03.2017 15:05 > 21.03 15:13

Žene u crnom: Evropa bodljikavih žica sadašnjost u kojoj se krše ljudska prava migranata


Predstavnica organizacije "Žene u crnom" Staša Zajović danas je povodom Medjunarodnog dana borbe protiv rasizma, 21. marta, izjavila da Evropa "koncentracionih logora, bodljikavih žica i isključivanja drugih i različitih" nije prošlost, već sadašnjost u kojoj se krše ljudska prava migranata.

Ona je tokom mirovne akcije "Stop rasizmu protiv izbeglica" koju su "Žene u crnom" organizovale u centru Beograda, kazala da je solidarnost s migrantima njihovo osnovno ljudsko pravo, a da je Evropa zapljusnuta "hajkom neprekidne mržnje, rasizmom i fašizmom".

"Plašimo se da ono što se dešavalo tokom Drugog svetskog rata Evropa koncentracionih logora, bodljikavih žica, isključivanja drugih i različitih, nije samo prošlost, nego nešto što se i sada ponavlja", rekla je Staša Zajović i dodala da su migranti zaglavljeni u Srbiji, jer nemaju drugog izlaza.

Istakla je da svi treba da se zalažu za zaustavljanje rata, jer migranti ne beže od siromaštva, već od rata "za koje su odgovorni diktatorski režimi, ali i evropske zemlje i geostrateški interesi".

"Ovi ljudi bežeći od rata moraju da traže nove rute, što je izazvalo najsmrtonosniju godinu na Mediteranu", rekla je Staša Zajović.

Ocenila je kao sramne sporazume o migrantima koje su Evropska unija i Turska potpisale, navodeći da su "proizveli najstrašniju humanitarnu katastrofu nakon Drugog svetskog rata".

Pozvala je na solidarnost s migrantima, ističući da će članice organizacije "Žene u crnom" posetiti hangare u kojima borave migranti kako bi obeležili početak proleća

Okupljeni su tokom akcije u Knez Mihajlovoj ulici držali transparente s natpisima "21. mart Medjunarodni dan borbe protiv rasizma", "Stop rasizmu protiv izbeglica" "Zaustavite rat, ne izbeglice", "Solidarnost", "Cigla po ciglu, zid po zid, činimo da tvrdjava Evropa padne", "Strast za slobodom je jača od svih granica" i "Zaustavite trgovinu oružjem, ne izbeglice".


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.