AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 13.06.2017 17:25 > 13.06 18:30

U Srbiji 2.500 maloletnih migranata bez pratnje


U Srbiji trenutno boravi oko 6.500 izbeglica, medju kojima je oko 2.500 maloletnika, saopštila je organizacija Save the Children.

Kako se navodi broj dece bez pratnje ili dece razdvojene od roditelja koja se nalaze u Srbiji se povećao.

Prema podacima koje objavljuje UNHCR, broj izbeglica u Srbiji se za mesec dana smanjio za oko 1.000, dok se broj maloletnika bez pratnje povećao za oko 200.

"Razlog tome nije veći broj dolazaka maloletnika koji putuju sami, nego to što sa produženim boravkom u Srbiji i većim naporima kako države, tako i ostalih aktera uključenih u rad s izbeglicama i migrantima, sve više dece biva prepoznato, odnosno identifikovano", navodi se u saopštenju.

U Beogradu će sutra biti održana velika konferencija posvećena problemima u brizi za decu izbeglice bez roditeljske pratnje u Srbiji na kojoj će, pored predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, o izazovima u radu s ovom decu govoriti predstavnici državnih ustanova i jedanaest lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija.

Na skupu će posebno biti reči o najboljim načinima da se deci bez pratnje pruži podrška kako u zvaničnim institucijama, tako i u hraniteljskim porodicama. Biće predstavljen program specijalizovanog hraniteljstva, a tema će biti i koliko i na koji način su u Srbiji primenjene Smernice Ujedinjenih nacija za alternativnu brigu o deci u kriznom kontekstu.

Konferenciju zajednički organizuju International Rescue Committee i Save the Children.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Stavovi izneti na ovoj web stranici ne izražavaju nužno stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.