AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 19.06.2017 17:25 > 19.06 17:32

U četiri prihvatna centra na jugu Srbije 937 izbeglica i migranata s Bliskog istoka


U četiri prihvatna centra za smeštaj izbeglica i migranata u Pčinjskom okrugu u Preševu, Bujanovcu, Vranju i Bosilegradu, smešteno je ukupno 937 ljudi za koje se svakodnevno obezbedjuje po tri obroka, izjavio je danas portparol Komesarijata Srbije za izbeglice Ivan Mišković.

Mišković je za agenciju Beta izjavio da je medju izbeglicama i migrantima najviše državljana Avganistana – 61 odsto, na drugom i trećem mestu po brojnosti su državljani Iraka – 13 odsto i Pakistana – 12 odsto, dok broj izbeglica iz Sirije iznosi pet procenata, a iz Irana tri odsto.

"Broj izbeglica i migranata koji dolaze u Srbiju stagnira ili opada jer su granice manje ili više zatvorene. U svim prihvatnim centrima za migrante i izbeglice u Srbiji ima slobodnih mesta, a uspeli smo da u njima unapredimo smeštaj", kazao je Mišković.

Mišković je naveo da podaci potvrdjuju da je za sve migrante Srbija i dalje isključivo zemlja tranzita, a ne zemlja u kojoj bi da ostanu.

"Bilo je dosta slučajeva medju migrantima koji podnesu zahtev za dobijanje azila u Srbiji, da čak i kada dočekaju kraj procedure i dobiju azil, ako se pojavi prilika da mogu da odu iz Srbije i nastave dalje, oni odlaze", rekao je Mišković.

Po podacima MUP-a, ove godine nameru da zatraži azil u Srbiji izrazilo je više od 2.500 izbeglica i migranata s Bliskog istoka.

"U Prihvatnom centru u Preševu su smešteni migranti svih struktura, dok su u Vranju i Bujanovcu uglavnom porodice s decom. Pored obezbedjena po tri obroka dnevno, od kojih su dva kuvana, u skladu s njihovim religijskim navikama i običajima, u toku ramazanskog posta omogućeno je i svim vernicima koji poste, da poštuju svoje običaje", kazao je Mišković.

Izbeglice i migranti s Bliskog istoka su u gradovima na jugu Srbije uglavnom prećutno prihvaćeni, a otvaranje prihvatnih centara nije izazvalo protivljenje gradjana niti lokalnih vlasti.

Najveći teret migrantske krize podnelo je Preševo koje je i prvo dobilo Prihvatni centar u julu 2015. godine, u renoviranim prostorijama fabrike duvana. Tuda je do danas prošlo i registrovano oko milion izbeglica i migranata koji su svi nastavili put prema zemljama EU.  om centru je danas 649 migranata i izbeglica.

U Prihvatnom centru u Bujanovcu, otvorenom prošle godine u renoviranim prostorijama bivše fabrike "Svetlost", smešteno je 108 migranata, Vranje je Prihvatni centar dobilo prošlog meseca, u prostorijama motela na ulazu u grad, gde su smeštena 134 čoveka.

U Bosilegradu je Prihvatni centar za migrante i izbeglice otvoren u renoviranim prostorijama opštinskog centra za socijalni rad, koje su bile namenjene za smeštaj starih lica. Tamo je sada smešteno 46 osoba.

Bosilegrad je i jedina opština u Srbiji koja je saopštila da su "izbeglice dobrodošle i da grad od njih ima koristi, a ne štete".


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Stavovi izneti na ovoj web stranici ne izražavaju nužno stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.