AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 04.09.2017 12:00 > 04.09 12:03

Uručeni rančevi i školski pribor deci izbeglicama i socijalno ugroženim učenicima

Predstavnici Vlade Srbije i kancelarije UNICEF-a uručili su danas u beogradskom naselju Borča školske rančeve i pribor deci migrantima i učenicima iz socijalno ugroženih porodica koji pohadjaju Osnovnu školu "Jovan Ristić".

Kako se navodi u saopštenju, rančeve i didaktički materijal uručili su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević, pomoćnica za predškolsko i osnovno obrazovanje ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković, direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo i šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder.
Ministar Djordjević je rekao da sva deca u Srbiji moraju imati isti tretman, bez obzira na versku, nacionalnu pripadnost i socijalni status, i dodao da je nesmetano obrazovanje svakog deteta jedno od osnovnih ljudskih prava.

On je dodao da ministarstvo na čijem je čelu neprestano radi na jačanju podrške osetljivim grupama dece, kao što su deca bez roditeljskog staranja, deca u zavodima za vaspitanje i deca migranti.

Pomoćnica za predškolsko i osnovno obrazovanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković ukazala je da je sistemski omogućeno da deca izbeglice, njih 645, udju u sistem osnovnog obrazovanja Srbije, koje je zakonom propisano kao obavezno i besplatno. 

Ona je dodala da će ti učenici pohadjati škole na teritoriji 17 opština gde se nalaze kolektivni centri po Srbiji, u školama u koje su rasporedjeni nastavnici koji su pohadjali obuku za primenu Stručnog uputstva. 

Hans Fridrih Šoder je izjavio da je UNICEF srećan što vidi da deca izbeglice kreću u školu zajedno s vršnjacima iz Srbije. 

"Ovo je uzbudljiv dan za sve nas, a posebno za decu koja su prešla dug, težak put iz svojih domovina. Uveren sam da će steći puno novih drugova i drugarica i da će vredno učiti", rekao je Šoder.

Osnovna škola "Jovan Ristić" u toku prošle školske godine obrazovala je sedam dečaka od 13 do 15 godina iz Avganistana, a od marta 2017. godine 13 učenika od 7 do 17 godina. Ove školske godine upisala je 12 učenika i učenica iz Avganistana koji će pohadjati nastavu od 4. do 8. razreda.
Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.