AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 19.10.2017 13:40 > 19.10 13:48

Savet Evrope: Nije rešen pravni status migranata i izbeglica u Srbiji

Nekoliko hiljada migranata i izbeglica koji su krenuli 2015. i 2016. takozvanom balkanskom rutom ka Evropi, sada je blokirano u Srbiji sa nerešenim pravnim statusom, ocenio je danas specijalni izaslanik Saveta Evrope za pitanja migranata i izbeglica Tomaš Boček u najnovijem izveštaju.

"Iako je Srbija usvojila istinski humanitarni pristup, primivši hiljade izbeglica i migranata, sada je neophodna strategija koja prevazilazi samo pružanje humanitarne pomoći kako bi se rešili problemi koji se odnose na njihov pravni status", naveo je Boček.

Prema njegovim rečima, neophodno je pronaći trajna rešenja kako bi se garantovala njihova socijalna i ekonomska prava u slučaju eventualnog produženja boravka u zemlji.

Specijalni izaslanik je naglasio potrebu da se poboljša pristup migranata i izbeglica u postupku azila i dodao da je neophodno usvojiti mere protiv "neformalne prakse upravljanja talasom izbeglica u Madjarskoj".

Boček je u izveštaju preporučio hitne mere za jačanje sistema nadzora za oko 1.000 dece bez pratnje, kao i obezbedjivanje adekvatnih uslova njihovog boravka kako bi se izbeglo zlostavljanje, eksploatacija i ilegalna trgovina.

Specijalni izaslanik Saveta Evrope posetio je tranzitne zone na području Segedina i Tompe u Madjarskoj, posle izmene madjarskog zakona o azilu koji je stupio na snagu početkom godine.

"Situacija azilanata u tranzitnim zonama Segedin i Tompa je zabrinjavajuća jer su oni de fakto lišeni slobode u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", navodi se u izveštaju.

Boček je ocenio da su neophodne neke promene madjarskog zakona kako bi se zaštitili migranti, posebno deca.

Prema novom zakonu, deca migranti uzrasta izmedju 14 i 18 godina bez pratioca smatraju se odraslima i na njih se ne odnose mere za zaštitu dece, uključujući dodeljivanje staratelja.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.