AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 11.12.2017 17:00

Osnovne škole u Pčinjskom okrugu pohadja 77 dece migranata

Osnovne škole u Vranju, Preševu, Bujanovcu i Bosilegradu pohadja 77 dece izbeglica i migranata sa Bliskog istoka koji su sa svojim roditeljima smešteni u prihvatnim centrima u ta četiri grada, izjavio je danas mentor Ministarstva prosvete za decu migrante za Pčinjski okrug Saško Nikolić.

Nikolić je za agenciju Beta izjavio i da su deca migranti u svim gradovima osim u Preševu počela da prate celodnevnu nastavu, dok u Preševu i dalje pohadjaju od dva do četiri časa dnevno.

Najviše školske dece migranata je iz Sirije, Iraka i Irana.

Osnovnu školu "Vuk Karadžić" u Preševu pohadja 36 dece iz prihvatnog centra u tom gradu, a Osnovnu školu "Branko Radičević" u Bujanovcu pohadja 16 dece, dok još 13 njih čeka sistematski pregled, da bi se priključili nastavi.

Osnovnu školu "Svetozar Marković" u Vranju pohadja 10 dece, vranjsku Osnovnu školu "Radoje Domanović" takodje 10 dece, dok Osnovnu školu "Georgi Dimitrov" u Bosilegradu pohadja petoro dece migranata.

"Imamo nekoliko takvih učenika i u srednjim školama, Poljoprivrednu školu u Vranju pohadja jedan djak iz prihvatnog centra, Ekonomsku školu u Vranju četvoro dece izbeglica a još tri učenika u Preševu čekaju da prodju sistematski pregled da bi počela da pohadjaju nastavu u preševskoj Gimnaziji", kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, do sada nikavih problema sa učenicima iz prihvatnih centara nije bilo a nastavnici na različite načine prevazilaze jezičku barijeru.

"Za decu migrante i izbeglice obezbedjen je svakodnevni prevoz od prihvatnih centara do škola koje pohadjaju, a različite nevladine organizacije obezbedjuju i užinu", rekao je Nikolić.

Broj dece koja pohadjaju škole u Pčinjskom okrugu trenutno je manji za 13 u odnosu na njihov broj od pre mesec dana, kada je pet škola u Preševu, Bujanovcu, Vranju i Bosilegradu pohadjalo ukupno 90 dece migranata i izbeglica.Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.