AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 13.12.2017 19:40 > 13.12 19:47

Debata EU u Beogradu: Za Srbiju važno kako će se opredeliti prema migracijama

Izvršni direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević ocenio je danas su Srbiji potrebni politika i praktičan pristup kojim će odgovoriti šta želi od migracija u 21. veku, šta može da očekuje i kako će se snaći u nestabilnom svetu, jer je na ruti migracijskog kretanja. Petronijević je tokom debate "Avganistan Pakistan: Šta znače za EU i Srbiju" održanoj u EU Info centru u Beogradu rekao da su "to pitanja koja ne treba da postavlja samo Grupa 484, već i mi sebi, kao društvo... Najvažnije je da kroz dijalog dodjemo do najboljih i najoptimalnijih rešenja".

On je kazao da je za Srbiju kao buduću članicu EU veoma važno kako će se opredeljivati prema evropskim politikama i stavovima o migracijama.

"Srbija treba da ima vrlo jasne stavove o tim pitanjima i da oni proističu iz unutrašnjeg dijaloga o ovoj jako važnoj i osetljivoj temi", rekao je Petronijević.

Po njegovim rečima, Srbija je u kontekstu migracijske krize deo rešenja. "Srbija je pokazala da može biti vrlo konstruktivan partner i neko ko vrlo dobro razume šta su izazovi i patnje tih ljudi", kazao je Petronijević i dodao da jedan od razloga "leži" u izbegličkoj kriza 1995. godine kada je veliki broj Srba došao iz Hrvatske zbog akcija Bljeska i Oluje.

Petronijević je naveo i da kada se govori o migracijama predominante su teme bezbednosti i straha od terorizma, ističući da za to postoje opravdani razlozi s obzirom na sve što se dogadjalo u Evropi u poslednje vreme.

"Ono što je pogrešno jeste da to bude jedini diskurs ili preovladjujući diskurs kada govorimo o migracijama", rekao je Petronijević i dodao da se mora imati u vidu i ne sme biti isključen faktor SAD, koji u mnogim aspektima menja i radikalizuje dosadašnju politiku kada su u pitanju migracije.

Nikolas Bizel iz Delegacije EU u Srbiji podsetio je da je u Srbiji oko 5.000 ljudi uglavnom iz Avganistana i Pakistana.

Urednik u Centru za analizu spoljne politike Didije Šode govorio je o Avganistanu kao slaboj državi u kojoj strane sile pokušavaju da nametnu nešto što lokalno društvo ne želi.

On je kazao da su u Avganistanu Evropljani uvek bili "pomoćna snaga" dok su Amerikanci bili glavni, navodeći da je američki pristup doveo do američke greške. "Greške dolaze iz Vašingtona, a ne iz Brisela i Berlina", naveo je Šode.

Ocenio je da dok Evropljani pre ili kasnije ne odgovore na poziv američkog predsednika Donalda Trampa da se definiše politika za Avganistan, dotle će raditi sa migracijama.Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.