AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 06.02.2018 14:05 > 06.02 14:07

Carinici otkrili 11 Avganistanaca u pokušaju da ilegalno predju granicu


Carinici Srbije sprečili su, na više graničnih prelaza, ukupno 11 Avganistanaca da u tovarima kamiona ilegalno predju u zemlje Evropske unije, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju, na izlazu graničnog prelaza Šid u ponedeljak je na carinsku kontrolu stigao kamion beogradskih registarskih oznaka koji je prevozio gotovu govedju kožu iz Srbije za italijansko tržište.

Tom prilikom je vozač rekao da sumnja da se u prikolici nalaze ilegalni migranti koji su krišom ušli dok je pravio pauzu.

Kada je radi kontrole prikolica kamiona otvorena, carinici su unutra zatekli naizgled netaknute kartonske kutije sa robom. U jednoj od njih, koja se ni po čemu nije razlikovala od drugih, zatekli su dvojicu mladića iz Avganistana, što nije prvi takav pokušaj migranata da se sakriju.

Ono sa čime se carinici ne sreću baš često jesu žene ilegalni migranti. Takav slučaj zabeležen je 2. februara, na izlaznoj strani graničnog prelaza Horgoš, kada je kamion subotičkih registarskih oznaka koji je prevozio nameštaj iz Srbije ka Rusiji odvojen za kontrolu mobilnim skenerom.

Tom prilikom je uočeno da snimak pokazuje konture koje ne odgovaraju prijavljenoj robi. Pored toga, pronadjena je i presečena pa potom lepljena carinska sajla.

Carinici su medju nameštajem zatekli dve žene i jednog muškarca iz Avganistana.

Istoga dana, takodje na prelazu Horgoš, za kontrolu skenerom odvojena je i hladnjača čeških registarskih oznaka.

Vozač iz Češke izjavio je da se prazan vraća iz Bugarske, te da nema ništa da prijavi za carinsku kontrolu.
Medjutim, snimak na skeneru pokazao je ljudske siluete u hladnjači, gde su carinici potom pronašli još šestoro ljudi koji su rekli da su iz Avganistana.

Carina je navela da je za protekle dve sedmice sprečila 44 ilegalna migranata, mahom Avganistanaca, da se na taj način domognu Zapadne Evrope.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.