AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 08.03.2018 14:20

EU razmatra nove načine za smanjenje migracija

Evropska unija razmatra nove načine kako da spreči dolazak migranata pošto se približava toplo vreme, ali je i dalje duboko podeljena oko odgovornosti za smeštaj onih koji u već stigli.

Ministri unutrašnjih poslova EU danas razgovaraju kako ojačati spoljne granice Unije. Nemačka i Austrija se zalažu za duže provere ličnih dokumenata i bolju kontrolu kretanja migranata unutar šengenske zone.
Dolazak migranata je značajno opao pošto je milion ušlo u EU 2015. godine, ali se očekuje da se na proleće poveća broj dolazaka. Ministri unutrašnjih poslova su svesni uloge koju je migracije imala na italijanskim izborima na kojima su pobedile dve evroskeptične stranke.

Pitanje da li je EU potreban sistem kvota za raspodelu migranata iz zemalja najteže pogodjenih prilivom migranata, pre sveta Italije i Grčke, i dalje je osetljivo tako da nije ni tema sastanka.

Holandski ministar za migracije Mark Harbers rekao je da je relokacija izbeglica "velika zagonetka" koja se mora rešiti.

On je rekao da će bez funkcionalnog sistema za pomoć zemljama koje su prve na udaru priliva migranata, pojedine zemlje preuzimati kontraproduktivne mere.

Madjarska, Poljska, Slovačka i Češka se oštro protive kvotama za smeštaj migranata uz obrazloženje da im to protiv njihove volje nameću birokrate iz Brisela i insistiraju da se migracije najbolje mogu kontrolisati rešavanjem korena problema.

Lideri EU su zahtevali da se pitanje podela tereta, kao osnovna evropska vrednost, reši do početka leta.

Sa zastojem oko kvota, sve se više govori o kampovima za migrante izvan spoljnih granica EU. Ideja je popularna u Francuskoj i Austriji koja u vladajućoj koaliciji ima stranku koja se protivi migracijama.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl je izneo mogućnost da se tražioci azila drže "na koncentrisan način na jednom mestu", što će omogućiti vlastima da pokušaju da ubrzaju procedure. To bi takodje sprečilo migrante da idu dalje.

Evropska komisija istovremeno razmatra kako da se migranti, koji nemaju pravo da ostanu u Uniji, brzo vrate kući. Zasad je tek polovina onih kojima je odbijen ostanak, vraćena kući.

Smatra se da je Komisija otvorena za mogućnost da se pojedinim zemljama omogući da ograniče broj izdatih viza za pojedine države koje odbiju da prime nazad svoje državljane.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.