AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 12.03.2018 13:20 > 12.03 13:22

Opštine na jugu Srbije pri vrhu liste po broju vraćenih u procesu readmisije

Gradjani Srbije koji su u procesu readmisije vraćeni iz zemalja EU i imaju zvaničnu potvrdu o tome moći će da od ove godine računaju na pomoć nemačke nevladine organizacije Help koja za te namene u okviru projekta "Upravljanje migracijama i podrška povratku tražiocima azila" ima budžet od skoro tri miliona evra, izjavio je danas šef kancelarije Help-a u Vranju Bane Stanojković.

Stanojković je za agenciju Beta izjavio da su sredstva za projekat odredjena na osnovu podataka republičkog Komesarijata za izbeglice, prilikom zvaničnog registrovanja povratnika na aerodromu ili autobuskoj stanici u Beogradu, kao i da su opštine sa juga Srbije pri vrhu liste po broju svojih žitelja koji su vraćeni u procesu readmisije.

"Da bi neko imao pravo na pomoć za nas nije bitno da li je u zemljama iz kojih je vraćen proveo pet godina ili pet meseci, već samo da je zvanično vraćen odatle, za šta mora da ima pečat na aerodromu ili povratnicu autobuske karte koju plaća država iz koje su vraćeni. Takvo pravo imaće svi koji su u procesu readmisije vraćeni od 2007, kada je potpisan sporazum o readmisiji", kazao je Stanojković.

Prema njegovim rečima, cilj projekta je podrška povratnicima u procesu reintegracija, poboljšanje uslova života ugroženih porodica, stvaranje mogućnosti zapošljavanja kroz ohrabrivanje preduzetništva, pomoć pri dokvalifikaciji, ali i pomoć za rekonstrukciju kuća i pomoć u uključenju dece u obrazovani sistem.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice, samo na beogradskom aerodromu u 2017. je registrovano 1.891 lice vraćeno u procesu readmisije, od čega je od opština na jugu Srbije najviše vraćeno u Bujanovac – 67, u Vranje je vraćeno 63, dok je u opštinu Preševo vraćeno 20 lica.

U 2016. je kancelarija Komesarijata za izbeglice na aerodromu registrovala skoro duplo više povratnika u procesu readmisije – 3.655 lica, dok ih je u 2015.  avionom iz zemalja EU vraćeno 2.866.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.