AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 13.03.2018 18:40

Deca iz Avganistana, Iraka i Srbije zajedno igrala i pevala u Beloj Palanci


Deca iz prihvatnog centra za migrante "Divljana" kraj Bele Palanke i njihovi vršnjaci iz tog mesta predstavili su danas u belopalanačkoj Ustanovi kulture "Remezijana" svoje nacionalne igre i pesme.  

Nacionalni ples iz avganistana "Astan", igre iz Mačve i Knjaževca, pesme "Najbolja mama na svetu" i "Žuta kuća" deo je programa koji su deca predstavila.  
Najmladji učesnici programa, deca iz Iraka i Avganistana, pevala su dečje pesmice na srpskom, engleskom i persijskom.

Posetioci današnje manifestacije mogli su da pogledaju i izložbu ručnih radova i narodne nošnje koju su izradile žene iz prihvatnog centra "Divljana".

Kulturna manifestacija u Beloj Palanci, prema rečima predstavnika Medjunarodne organizacije za migracije (IOM), organizovana je pod nazivom "Tradicija Srbije, Iraka i Avganistana, kroz ples i kreativnost", a u okviru podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji.

"Današnji dogadjaj zapravo predstavlja mogućnost da se lokalno stanovništvo u Beloj Palanci i migrantska populacija bolje upoznaju i da jedni drugima približe svoju kulturu i tradiciju", izjavila je službenik za odnose sa javnošću IOM Radmila Borozan.

Prema njenim rečima, manifestacija je bila prilika da se podigne nivo razumevanja za probleme migranata i izbeglica.

Šerifa Jusufi iz Avganistana izjavila je da je današnja priredba omogućila njenim zemljacima  da predstave svoju zemlju Srbiji, ali takodje da nešto nauče o srpskoj kulturi.  

"Uz pomoć  humanitarnih organizacija, našli smo materijale i napravili nošnju za našu decu da bismo ih usrećili. Zahvalni smo domaćinima iz Srbije što su nam omogućilli da se predstavimo na ovaj način", kazala je Jusufi i dodala da su sva deca i odrasli danas uživali u igri i plesu.  

Regionalni koordinator za jugoistočnu Srbiju Komesarijata za izbeglice i migracije Slobodan Savović podsetio je da u tri prihvatna centra u "Divljani" kraj Bele Palanke, Pirotu i Dimitrovgradu boravi trenutno 350 migranata.

"Medju njima je puno dece. Samo u "Divljani" od 87 migranata, 43-oje su deca, a videli ste na priredbi da su deca svuda ista", izjavio je Savović.

On je rekao da se u poslednje vreme migranti duže zadržavaju u našoj zemlji, tako da u svim centrima Komesarijat ima akcije koje imaju za cilj uključivanje migranata u koliko-toliko normalan život.

U organizaciju današnje manifestacije bila je uključena i Ustanova kulture "Remezijana" iz Bele Palanke i fondacija SOS dečija sela Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.