AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 03.04.2018 15:45

UNHCR: Izmene zakona o azilu i o strancima u pravi čas

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) pozdravila je danas usvajanje Zakona o azilu i privremenoj zaštiti, Zakona o strancima i Zakona o graničnoj kontroli u Republici Srbiji ističući da su stigli u pravi čas i da su važni za regulisanje statusa stranaca, uključujući i tražilaca azila, izbeglica i migranata.
U saopštenju je navedeno, da u Srbiji trenutno boravi oko 4.000 tražilaca azila, izbeglica i migranata poreklom van regiona, a većina ih je smeštena u 18 centara kojima upravlja Vlada.

Obzirom da većina tih osoba boravi u zemlji duže vreme, nove izmene zakona dolaze u pravi čas, da bi se definisao njihov pravni status, odgovorilo na njihove potrebe i našla odgovarajuća rešenja.
UNHCR izražava zadovoljstvo brojnim unapredjenjima unetim u novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, poput uvodjenja odredbi kojima se obezbedjuju rodno-osetljivi azilni postupci kao i uvodjenje roda, rodnog identiteta i rodno zasnovanog nasilja u definiciju izbeglice.

UNHCR takodje pozdravlja poboljšanje odredbi koje se odnose na decu–tražioce azila, posebno relevantne definicije nepraćene dece kao i brojna unapredjenja azilne procedure.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.