AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 13.04.2018 15:45

U osnovnim i srednjim školama u Pčinjskom okrugu i deca izbeglice i migranati

U četiri opštine Pčinjskog okruga osnovne i srednje škole, zajedno sa vršnjacima iz Srbije, pohadjaju trenutno i 92 migranta školskog uzrasta iz zemalja Bliskog istoka, koji su sa svojim roditeljima smešteni u nekom od prihvatnih centara za izbeglice, pokazuju podaci Školske uprave.

Od tog broja po prvi put srednju školu počela su da pohadjaju deca koja su smeštena u Prihvatnom centru za izbeglice u Preševu, gde gimnaziju pohadjaju dva učenika, kao i deca koja su smeštena u Prihvatnom centru za izbeglice u Bujanovcu, gde nastavu u Srednjoj stručnoj školi "Sveti Sava" pohadja još dvoje dece miganata.

Najveći broj dece migranata, njih 88, upisan je u pet osnovnih škola u opštinama Preševo, Bujanovac, Vranje i Bosilegrad i taj je broj nešto veći u odnosu na decembar prošle godine kada je osnovne škole u tim opštinama pohadjalo ukupno 77 dece izbeglica i migranata.

Od septembra 2017. godine deca izbeglice nastavu u različitom broju pohadjaju u osnovnim školama "Vuk Karadžić" u Preševu, "Branko Radičević" u Bujanovcu, "Georgi Dimitrov" u Bosilegradu, kao i u školama "Svetozar Marković" i "Radoje Domanović" u Vranju, a njihov broj zavisi od trenutnog broja izbeglica i migranata u prihvatnim centrima u tim gradovima.

Promenljiv je i broj dece koja od kraja prošle godine pohadjaju nastavu u srednjim školama, pa je tako do sada nekoliko učenika iz prihvatnih centara pohadjalo nastavu i u Srednjoj poljoprivrednoj školi, kao i u Ekonomskoj školi u Vranju, gde trenutno nema takvih učenika.

Prema podacima kancelarije Školske uprave Leskovac u Vranju do sada nije bilo nikakvih problema sa decom iz prihvatnih centara za izbeglice koja pohadjaju redovnu nastavu a za sve njih obezbedjen je i prevoz od škola do prihvatnih centara.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.