AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 12.06.2018 11:45 > 12.06 11:50

Rodno zasnovano nasilje nad migrantima i dalje veliki problem

Nasilje nad najranjivijim grupama medju migrantima i dalje predstavlja veliki problem, a statistički podaci neophodni za njegovo umanjenje nisu uvek dostupni, ocenjeno je danas na konferenciji koje su održale nevladina organizacija "Atina" i ambasada Francuske u Beogradu. Ambasador Francuske Frederik Mondoloni je naveo da je za vreme migrantske krize veliki broj žena i dece u Evropi bio izložen povećanom riziku od seksualnog nasilja i da je civilno društvo u Srbiji dalo veliku podršku ovim najranjivijim grupama migranata.

"NVO Atina je (tokom migrantske krize) pružila pomoć i podršku 3.715 žrtava trgovine ljudima, od kojih su 260 bile žrtve rodno zasnovano nasilja, a sada se 58 žena i dece nalazi u njihovom prihvatilištu", kazao je Mondoloni.
On je pohvalio i bilateralne odnose Francuske i Srbije i tesne veze sa Vladom Srbije, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom pravde, koja je uspostavljena radi suzbijanja trgovine ljudima i svim ostalim oblicima organizovanog kriminala, koji ipak "može i da se poboljša".

Zamenica zaštitnika gradjana Gordana Stevanović je rekla da je njena institucija prepoznala problem rodno zasnovanog nasilja nad migrantkinjama, koji pokušavaju "da smanje kada već ne mogu da ga u potpunosti reše".

"Na žalost, ne možemo da se pohvalimo (stanjem) gde smo. Postoji još dosta toga što treba da uradimo", rekla je Stevanović, dodavši da je saradnja sa javnim sektorom i civilnim društvom "dragocena".

Viša savetnica u Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost u Vladi Srbije Ljiljana Lončar je rekla da je sinergija svih aktera glavna reč razgovora na ovu temu i da veliki broj statističkih podataka neophodnih za rešavanje ovog problema nedostupna.

"Oko 65 odsto migrantkinja je prijavila neki vid (fizičkog ili psihičkog) nasilja. Iako je njih 88 odsto svesno da je to nasilje (u Srbiji) zabranjeno, petina njih ne zna kome da se obrati za pomoć", navela je Lončar.

Ona je rekla da migrantkinje subjektivno tumače nasilje, da ga one sve češće prijavljuju, ali da odgovor institucija često nije adekvatan.

"Nema napretka ako se ne bunimo i ako se ne suočimo sa temom o kojoj nam je svima neprijatno da pričamo", kazala je direktorka Udruženja "Atina" Marijana Savić.

"Naše udruženje je za proteklih 15 godina pomoglo puno žena žrtava trgovine ljudima... Francuska je jedna od prvih pružila pomoć u Srbiji prilikom mograntske krize", rekla je Savić i rekla da Srbija kao društvo treba da ponudi odgovor kako se nositi sa ovim oblicima nasilja.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici organizacija civilnog društva "ACJE91" iz Francuske, koja je angažovana od francuskog Ministarstva pravde na promeni stavova prema prosttuciji i rodno zasnovanog nasilja.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.