AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 28.06.2018 10:30

Avramopulos: EU ne planira sabirne centre za migrante u Srbiji

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos izjavio je da u Evropskoj uniji nema planova da u Srbiji budu prihvatni centri za migrante.

Avramopulos je u intervjuu Politici rekao da EU o osnivanju migrantskih centara u Africi ili na evropskom tlu, ali van EU, nije razgovarala ni s afričkim državama ni sa zemljama Zapadnog Balkana.
Na pitanje da li postoji plan u EU da takvi centri budu na teritorije Srbije, Avramopulos je rekao "ne, nikako".

"Dozvolite mi da kažem da je region Zapadnog Balkana jedan od najjačih partnera EU u rešavanju pitanja neregularne migracije. Naša saradnja do sada, politički ali i operativno, dala je rezultata na svim nivoima. Srbija je igrala i nastavlja da igra veoma važnu ulogu u ovom nastojanju", rekao je Avramopulos.

Evropski komesar je rekao da je na vrhuncu migrantske krize EU obezbedila 107,4 miliona evra za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u suočavanju s migracionim pritiskom.

"Srbija je značajan korisnik ove finansijske, ali i političke i operativne podrške", rekao je Avramopulos.

On je rekao da je od 2007. Zapadnom Balkanu dodeljena podrška u vezi s migracijama od 208,6 miliona evra za poboljšanje granične kontrole i uslova za prihvat azilanata, uskladjivanje sa standardima EU, kao i za zaštitu i pomoć migrantima i izbeglicama u regionu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.