AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 05.07.2018 12:20

Mijatović: Evropske države da stave ljudska prava u središte migrantske politike

Vreme je da evropske države stave ljudska prava migranata, tražilaca azila i izbeglica, kao i princip podele odgovornosti, u središte svoje migrantske i azilantske politike, ocenila je danas komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

Sadašnji pristup evropskih država pitanju dolaska izbeglica i migranata pretvorio je pitanje kojim se može upravljati u temu podela, posebno u zemljama članicama EU.Ona je navela da države imaju pravo da kontrolišu svoje granice i obezbedjuju sugurnost, ali da se to ne sme raditi nauštrb zaštite ljudskih prava.
Svaki pristup migracijama na Sredozemlju treba da obezbedi funkcionalan sistem spasavanja ljudskih života na moru, ocenila je ona, dodajući da nedavne tragedije i stotine izgubljenih života treba da nas podsete na hitnost situacije.

Prema njenim rečima, nevladine organizacije u spasavanju ljudskih života imaju odlučujući ulogu i treba im omogućiti da koriste luke i druge resurse u spasilačkim operacijama.

Ona je rekla da nažlost odredjeni broj zemalja podriva rad nevladinih organizacija i tima ugrožava živote mnogima.

Takodje, svaka spoljašnja kooperacija na planu migracija mora biti transparentna i odgovorna, navela je Mijatovićeva, dodajući da to uključuje predložene regionalne platforme za iskrcavanje migranata.

Oblast zabrinutosti su i uslovi tog iskrcavanja, navela je komesarka Saveta Evrope dodajući da "predlozi za iskrcavanje spasenih migranata van Evrope zahtevaju pažljivo razmatranje iz perspektive ljudskih prava".

"Svako mesto iskrcavanja, bilo van ili unutar Evrope, treba da obezbedi delotvornu zaštitu od prisilnog vraćanja", posebno kroz obezbedjivanje mogućnosti za podnošenje zahteva za medjunarodnu zaštitu, navodi se u saopštenju.

To bi zahtevalo, kako se dodaje, prisustvo adekvatno obučenog osoblja, dostupnost tumača, pristup pravnoj pomoći i mogućnost revizije odluka od strane nezavisnog organa.

Na tim mestima treba da budu obezbedjeni adekvatni uslovi prihvata sa kvalitetnim smeštajem, pristupom vodi, prehrambenim i sanitarnim objektima, zdravstvenim ustanovama i školskim ustanovama za decu. Ti uslovi odnose se i na obezbedjivanje sigurnog okruženja, uključujući zaštitu od nasilja, posebno seksualnu eksploataciju i zlostavljanje.

Mijatović je dodala da konačno, fokus na pronalaženju regionalnih rešenja ne bi trebalo da podrije pravo onih koji dolaze u Evropu da podnesu molbu za azil.

"Tokom proteklih godina hiljade ljudi kojima je potrebna zaštita su umrle ili su preživele neverovatne patnje nastojeći da pronadju sklonište u Evropi… Evropske države imaju moralnu i zakonsku obavezu da svoje sisteme za azil i migracije učine humanijim. Dok se broj novih dolazaka u Evropi smanjio, politička retorika je postala sve više neprijateljska", ocenila je Mijatovićeva.

"Krajnje je vreme da evropski politički lideri pokažu da su ljudska prava, vladavina prava i evropske vrednosti i dalje važne", navodi se u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.