AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 08.08.2018 12:50

Manifesto: Otvorena vrata za migrante u Srbiji, ali nacionalisti na vlasti svesni da su u tranzitu

Italijanski Manifesto piše o pitanju migranata i njihovom putovanju u Srbiju gde, kako se navodi, "ksenofobični tigar ne ujeda", ali gde nacionalisti na vlasti znaju da je Beograd samo tranzitno mesto na migrantskoj ruti.

U okviru projekta "Viaggiare i Balcani" (Putovati Balkanom) održanom od 25. jula do 5. avgusta list izveštava iz Donjeg Milanovca, sa jedne etape plovidbe brodom Kovin. Turneju iz kulture vodio je Eudjenio Bera iz Milana koji je proveo šest godina na Balkanu.

Tokom plovidbe, jedan od učesnika razgovora na temu migranata u Srbiji, strip autor Aleksandar Zograf, ocenio da se Srbi ne plaše migranata. "Zbog rata (na prostorima bivše Jugoslavije) morali smo da napustimo svoje domove i znamo šta to znači", navodi Zograf.

Na putovanju Dunavom u Srbiji je bio i Masimo Morati rodom iz Monfalkonea koji u Beogradu radi kao nezavisni konsultant za ljudska prava.

"Migranti i dalje dolaze, ali u manjem broju nego 2015... Danas dnevno stiže 20, 30 ljudi, retko stotinu. Rute su iste kao ranije: dolaze iz Makedonije ili Turske preko Bugarske. Sirijci nisu toliko brojni, uglavnom dolaze Iračani, Pakistanci i Avganistanci", navodi Morati.

Takodje ima puno Iranaca. Ploveći Dunavom, sreli smo brojne porodice koje govorile persijski u Novom Sadu i Beogradu, piše list.

Migranti registrovani u Srbiji su rasporedjeni u 16 kampova, uključujući napuštene kasarne koje su za upotrebu osposobile medjunarodne i nevladine organizacije. U zemlji živi 3.200 migranata, mahom odraslih muškaraca.

Srpske vlasti račune plaćaju evropskim fondovima, piše Manifesto i podseća da je u te svrhe od 2015. Beograd od Brisela dobio 100 miliona evra.

"Kao i drugde, i ovde miris novca pomaže da se objasni tolerancija nacionalista na vlasti prema migrantima", zaključuje list.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.