AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 24.08.2018 16:25 > 24.08 17:53

Migranti na brodu italijanske obalske straže počeli štrajk gladju

Mnogi od 150 migranata koji su već devet dana zaglavljeni na brodu italijanske obalske straže u sicilijanskoj luci Kataniji, počeli su danas štrajk gladju jer im vlasti Italije ne dozvoljavaju da napuste taj brod dok se ne odluči koja će ih zemlja EU prihvatiti.

"Mogu da rade šta god veruju", naveo je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini na društvenoj mreži Tviter (Twitter), povodom navoda da migranti odbijaju obroke na brodu italijanske obalske straže.

Salvini je dodao da u Italiji pet miliona ljudi živi u apsolutnom siromaštvu, uključujući 1,2 miliona dece.

Brod italijanske obalske straže preuzeo je 16. avgusta na Sredozemnom moru migrante sa broda krijumčara koji je tonuo i pre nekoliko dana pristao je u luku Katanije, navodi agencija AP.

Nakon što je pristao u luku u utorak, brod je napustilo trinaestoro dece i odraslih osoba kojima je bila potrebna lekarska pomoć, a sutradan još 27 maloletnika.

Salvini je rekao da neće dopustiti da 150 punoletnih osoba napusti brod dok se druge države EU ne obavežu da će preuzeti migrante.

Većina migranata na brodu poreklom je iz Eritreje.

Migranti su rekli vlastima da su se mesecima, a neki čak i godinama suočavali sa nehumanim odnosom u pritvoru u Libiji dok su čekali da napuste tu državu brodovima krijumčara.
Vlada Italije ne dozvoljava migrantima da napuste brod pošto se čeka odluka Evropske unije o tome u koju će državu otići, u jeku još jednog spora Italije i Malte oko primanja migranata.

Italija je najpre tražila od Malte da ih primi, što je ona odbila, navodeći da migrantski brod nije bio u nevolji i da su sami migranti odbili pomoć Malte i izrazili želju da nastave put ka Italiji.

Italija je zatražila od EU rešenje, a italijanski ministar unutrašnjih poslova zapretio je da će ih poslati nazad u Libiju.Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.