AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 17.09.2018 16:40

Dojče vele: EU planira angažman Fronteksa na Zapadnom Balkanu


Evropska unija namerava da značajno u okviru svoje migracione politike ojača službu za zaštitu spoljnih granica Fronteks i da je angažuje i na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, piše danas Dojče vele (Deutsche Welle DW) na srpskom jeziku.

DW navodi da su lideri EU, dok zemlje Višegradske grupe, odnosno Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, odbijaju da prihvate uzbeglice, a Italija odbija pristup brodovima sa migrantima, najmanji zajednički imenilac našli u boljoj zaštiti spoljnih granica i efikasnijoj deportaciji odbijenih azilanata.
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izneo je plan da se broj pripadnika Fronteksa do 2020. godine poveća sa sadašnjih 1.500 na 10.000, a DW prenosi izjavu evropskog komesara za izbeglice Dimitrisa Avramopulosa hamburškom listu "Abendblat", da je već postignut sporazum sa Srbijom, Makedonijom i Albanijom da pripadnici Fronteksa pomognu njihovim graničnim policijama.

Po navodima DW, u Beogradu takva informacija nije potvrđena, ali je evropski komesar za proširenje Johanes Han u julu potvrdio da se pregovara o pristupu Fronteksa teritoriji Srbije i Makedonije. Han je, međutim, tada dodao da je to za sada i završeno.

Po novom planu, jedinice Fronteksa bile bi opremljene i avionima, brodovima, oružjem.

U praksi bi to, kako prenose izvori DW, izgledalo tako da neka članica EU, koja očekuje pristizanje velikog broja izbeglica, zatraži pomoć Fronteksa koji bi onda mogao da preuzme kompletnu proceduru postupka o azilu pri čemu konačna odluka ostaje u nadležnosti suverenih država.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.